latinica  ћирилица
27/03/2017 |  13:16 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Влада у року од мјесец дана да се изјасни о повећању пензија (ВИДЕО)

Одбор Народне скупштине за праћење ситуације у области пензијског и инвалидског осигурања тражи да се Влада Српске у року од мјесец дана изјасни о ванредном повећању пензија од три до пет одсто и тако испоштује закључак Парламента.
Одбор - пензије - Фото: РТРС
Одбор - пензијеФото: РТРС

Пензионери неће одустати од овог захтјева, каже предсједник Одбора Илија Стеванчевић и додаје да Влада, ако нема другог начина, средства обезбиједи повећањем стопе доприноса за ПИО од један одсто.

Постоји обећање да ће пензије бити повећане, али није прецизирано кад, јер то зависи од прилива средстава у буџет, каже Стеванчевић.

Влада Републике Српске треба да одржи посебну сједницу у року од 30 дана и донесе одлуку о ванредном повећању пензија од три до пет одсто - закључак је након сједнице Одбора. Предсједник Одбора Илија Стеванчевић, каже, раније је добио обећање да ће пензије бити повећане.

- Има пара за то, рекли су то и представници ПИО и Владе, Зоран Тегелтија, тако да ће пензије бити повећане, али се не зна када - рекао је Стеванчевић.

Предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ оптужио је Скупштину да је кроз законе дијелила посебна и привилегована права и да сада нема довољно средстава у буџету да све буде испоштовано.

- Министар је данас предложио да се иде у једнократну помоћ, али то је за већину пензионера неприхватљиво и сматрамо то увредом, посебно за оне који су у пензију отишли са пуним правом на то - навео је Ракуљ.

Члан Одбора Здравко Крсмановић рекао је да су пензионери најугроженија категорија у Српској.

- И представник НСРС и Владе су данас рекли да пара има. Није тачно да пара нема, него се ради о томе да Влада неће да испоштује закључак и прави калкулације - рекао је Крсмановић.

Крсмановић каже да би посебној сједници Владе о повећању пензија, требало да присуствују чланови скупштинског одбора.