latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:39 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Малешевић: Побољшати квалитет образовања

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Теслићу да знање ученика по изласку из средњих школа мора бити такво да се несметано могу укључити у процес производње.
Теслић - Осма школа педагога - Фото: СРНА
Теслић - Осма школа педагогаФото: СРНА

Малешевић данас у Теслићу отворио Осму школу педагога и директора средњих школа, са темама о оцјењивању у васпитно-образовном процесу, квалитету васпитно-образовног процеса и концепцији и моделима савремене средње школе.

Он је рекао Срни да фокус у сваком сегменту мора бити на квалитету, а да оцјењивање у средњим школама завређује пажњу и треба размишљати да се иде у правцу како су то ријешиле неке од земаља ЕУ.

"Да ли ићи са преносом бодова, колико бодова по години када се све оцјене саберу...Имамо приједлога да то буде 60, видјећемо како ћемо то ријештити", навео је Малешевић.

Он истиче да оцјењивање треба да буде објективно и да одражава знања ученика у тој мјери да директорима и наставницима указују шта ученици знају, те да се та оцјена на крају оправда пред привредницима.

"Квалитет образовања је битан и треба предузети све како би постепно био подигнут на већи ниво. Очито је да ми не можемо урадити све оно што су урадиле многе земље западне Европе, јер ми немамо материјална средства да можемо одједном све ствари промијенити у школама набоље", рекао је Малешевић.

Малешевић је указао на честе појаве да тендери падају током процедура јавних набавки, али оцјењује да ће директори, захваљујући информацијама Агенције за јавне набавке то стање довести у ред.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић очекује да ће искуства и сазнања по завршетку тродневног семинара педагози успјешно пренијети на наставнике у матичним школама и да ће се одговорити на питање који су то фактори који у овом тренутку Републике Срспка испуњава и шта треба примијенити.

Дамјановић је указао на појаву великог броја одличних и врлодобрих ученика по завршетку школовања и до 85 одсто и потребу да се успостави квалитетан систем оцјењивања које треба да буде реалније, објективније и у складу са оствареним знањем ученика.

Предсједник Удружења директора средњих школа Републике Српске Спасоје Васиљевић рекао је да се семинаром покушава успоставити квалитативна и квантитативна стандардизација средњих школа, да успјеси не буду индивидуалне компетенције директора који се морају прилагодити савременијим облику управљања.

"Школе не могу да раде појединачно саме за себе, мора постојати одговарајући ниво који се мора стандардизовати, као и уједначени начин оцјењивања, како би оцјена била што приближнија квантуму знања ученика", навео је Спасојевић.

Предсједник Друштва педагога Републике Српске Драго Бранковић најавио је да ће крајем априла семинар о темама о оцјењивању у васпитно-образовном процесу, квалитету васпитно-образовног процеса и концепцији и моделима савремене средње школе бити одржан за директоре и педагоге основних школа.

Школу педагога и директора средњих школа организује Републички педагошки завод, Друштво педагога и Удружење директора средњих школа Републике Српске.

Школа педагога и директора средњих школа одржава се до сриједе, 29. марта, у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици.

Извор: СРНА