latinica  ћирилица
29/03/2017 |  13:57 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Почео Брегзит;"Данас први дан веома тешког пута"

Британска премијерка Тереза Меј активирала је данас члан 50. Лисабонског споразума о изласку Уједињеног Краљевства из Европске уније и тиме службено покренула двогодишњу процедуру раздруживања.
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Предсједник Европског савјета Доналд Туск примио је писмо којим га је британска премијерка службено обавијестила да је Велика Британија након више од 40 година одлучила да напусти Европску унију.

Ово је први пут да је једна земља покренула поступак "развода" од ЕУ. Писмо Лондона предао је британски амбасадор у ЕУ Тим Бароу.

Британија жели "јасан и чист" раскид с ЕУ, што подразумијева напуштање заједничког европског тржишта како би могла да контролише усељавање из других држава чланица Уније, што је био један од главних разлога за Брегзит. Слобода кретања људи једно је од темељних начела ЕУ. Туск ће у року од 48 часова послати осталим државама чланицама нацрт смјерница за преговоре с Лондоном.

Те смјернице треба да одобре шефови влада 27 чланица на самиту 29. априла у Бриселу. Главни преговарач с европске стране биће Француз Мишел Барније, а са британске Дејвид Дејвис.

Барније је рекао да је данас први дан веома тешког пута. Он је већ разговарао с премијером Малте Џозефом Мускатом, рекавши новинарима да је покретање Брегзита "кључни тренутак" за ЕУ и да је важно постићи праведан споразум, не само у смислу одласка Лондона, већ и дугорочне будућности самог блока.

Европска комисија жели да се до краја године постигне оквирни договор о раздруживању. Најважнија су питања колико ће Лондон морати да издвоји да би подмирио све своје обвезе према ЕУ, које се процјењују на 55 до 60 милијарди евра, затим статус 1,4 милиона британских држављана у ЕУ и 3,3 милона држављана других држава чланица који живе у Британији, неријешени правни спорови са ЕУ и нови режим на границама.

Британија би требало да иступи из ЕУ 29. марта 2019, тачно двије године након писма о активирању члана 50. Али, Британија може изаћи и прије ако се постигне договор, а двогодишњи рок може се и продуљити ако су сви једногласни у вези с тим.

Међутим, Брисел жели да Британци оду прије избора за Европски парламент у мају 2019. Упркос томе што обје стране пријете да коначни договор о раздруживању можда и неће бити постигнут, такав хаос не би никоме одговарао.

Извор: Агенције