latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:16 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

У наредних годину и по реконструкција више од 10 граничних прелаза између БиХ и Србије

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић рекла је да ће у наредних годину и по дана почети реконструкција више од 10 граничних прелаза са БиХ, које ће једнаким износима финансирати БиХ и Србија.
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Она је додала да је циљ реконструкције да се смањи чекање робе на граничним прелазима са земљама региона у жељезничком и путничком саобраћају, а у току су и разговори са Мађарском, Румунијом и Бугарском о скраћивању царинских процедура.

- Са БиХ то ће бити постигнуто завршетком моста Љубовија-Братунац, који је планиран у новембру, где ће бити један заједнички гранични прелаз - навела је Михајловићева.

Она је, прије почетка форума о коридорима као развојној шанси Србије и региона, рекла новинарима да се са Црном Гором, такође, ради на заједничком граничном прелазу.

Михајловићева је најавила да ће на самиту премијера западног Балкана у Трсту 12. јула бити разговарано о финансирању регионалних инфраструктурних пројеката, као и да Србија жели да се ауто-путом повеже са Сарајевом и Приштином.

- Наши односи са БиХ су веома интензивни. Одлука Србије је јасна - желимо да градимо ауто-пут ка Сарајеву, а БиХ треба да одреди руту. Ми немамо ништа против да се понуди неколико варијанти, па да видимо која је економски најисплативија - рекла је Михајловићева.

Извор: СРНА