latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:13 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Станари: Расте број регистрованих пољопривредних газдинстава (ВИДЕО)

Расте број регистрованих пољопривредних газдинстава на подручју општине Станари. Данас их има 120. Пољопривредници кажу да су мотивисани редовним подстицајима из општинског буџета.
Станари - пољопривреда - Фото: РТРС
Станари - пољопривредаФото: РТРС

Миладинко Ковачевић из Доње Остружње у општини Станари живи од производње млијека.

Двадесетак грла свакодневно произведе више од 100 литара млијека, а подстицаји му добро дођу да би ширио капацитете.

"То је само вјетар у леђа да имамо оне који се баве овим послом, и да колико толико имамо подршку у развоју пољопривреде. Ми се трудимо да сав тај подстицај иде у развојни програм, а не у социјални", истиче ово Миладинко Ковачевић,  пољоривредни произвођач из Доње Остружње.

У овој години за подстицаје у пољопривреди општина Станари из буџета је издвојила 200.000 марака.

Од формирања нове општине порастао је број регистрованих газдинстава јер је све више становништва заинтересовано за пољопривреду.

Осим подстицаја за пољопривреду, општина Станари додјељује и субвенције за самозапошљавање, па многа газдинства виде и у томе шансу да ријеше незапосленост.

"Када се формилара општина Станари, имали смо негдје око 70 регистрованих газдинстава, сад их имамо већ преко 120. Чекамо званичну евиденцију зато што је још у току пререгистрација газдинстава", рекао је Михајло Гаврић, предсједник Удружења пољопривредника "Пољопривредник" Станари.

"Измјене по питању програма самозапошљавања и запошљавања морали смо ускладити јер долази до преклапања кад је у питању пољопривреда, кад су у питању занатско-предузетничке дјелатности. То је наишло на позитиван одјек и видимо да су одборници учествовали у томе", закључио је Душан Панић, начелник општине Станари.

Произвођачи у Станарима "сваштаре" јер се од једне гране пољопривреде тешко може преживјети.

Ипак, ускоро намјеравају да се опредијеле којој грани ће дати стратешку предност.

У удружењу пољопривредника вјерују да ће то бити воћарство, попут пластеничке производње јагода и слично, па у догледно вријеме планирају прављење хладњаче.