latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:26 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Бијељина: Касни се са активностима уништавања инсеката (ВИДЕО)

Хладна зима, упркос очекивањима, није уништила легла крпеља ни комараца који се најефикасније уништавају управо у марту и априлу.
Уништавање инсеката, - Фото: РТРС
Уништавање инсеката,Фото: РТРС

Ветеринари из Бијељине упозоравају на изузетно велику присутност крпеља који су регистровани током прегледа паса у ветеринарским амбулантама.

Ово је период када се обавља прво и најважније уништавање инсеката, првенствено комараца и крпеља који су најопаснији по здравље људи и животиња.

Међутим, градска управа у Бијељини поново касни са овим активностима, јер још није окончан ни тендер за овогодишњу дезинсфекцију.

Због тога што је каснила и лоше урађена дезинсекција, Семберци се нерадо сјећају прошлог љета због најезде комараца и крпеља.

Ни ледена зима није им уништила легла, па су са првим топлим данима ветеринарске амбуланте регистровале алармантно присуство крпеља на псима. Како се заштитити?

"Било је изузетно топло и сада је најбоље вријеме да се уради ларвицидно уништавање комараца и то гдје су водене површине, као што су баре, канали... Уколико то изостане не можемо очекивати добре резутате касније", каже ово Танацко Спасојевић, доктор ветерине.

То се, међутим, неће десити, јер за дезинсекцију тендер још траје.

Уништавање комараца прошле године је почело 14. јула што је било и касно и неефикасно.

На градском подручју најугроженији су били мјештани поред канала Дашница и села уз ријеке Дрину и Саву.

С oбзиром да већ годинама нема авио-запрашивања, што је најефикаснија мјера у сузбијању комараца, по свему судећи и и овог љета Семберци би могли имати сличне, ако не и веће проблеме са комарцима и крпељима него прошле године.

Опширније у прилогу.