latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:36 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

БЛ-Конференција "Стандарди занимања у функцији квалитета образовања" (ВИДЕО)

Образовање је добро колико су нам добри наставници – порука је са конференције "Стандарди занимања у функцији квалитета образовања наставника и васпитача", одржане у Бањалуци. Како би усвојили јединствене стандарде на нивоу БиХ у пројекат који финансира Европска унија укључене су све надлежне ентитетске и инстититуције БиХ.
Конференција  "Стандарди занимања" - Фото: РТРС
Конференција "Стандарди занимања"Фото: РТРС

Први од начина побољшања квалитета наставничке професије је избор студената који уписују ове факултете.

Други је модернизација студијских програма на факултетима-речено је у уводном дијелу.

"Та два елемента би требали да допринесу да наставници који излазе из високог образовања понесу одређене компетенције", истакао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Представљен је и документ "Стандард занимања и водич за наставнике" на којем је у претходне двије године радило хиљаде наставника и стручњака из области образовања.

"Овај документ дефинише које су то области рада наставника. Поред области рада, коју су то кључни послови које наставник има и онда које су то компетенције које су потребне да би те послове добро неко обављао", каже Радмила Арангелов Јусовић, из Британског савјета БиХ.

"Оног тренутка када се докумемт усвоји и када га добијемо, он ће имати више значења. Прије свега представљаће обавезу нама високошколским институцијама које се бавимо образовањем наставног кадра, да још један пут погледамо своје студијске програме", закључио је Бране Микановић, декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Документ који прописује стандарде на нивоу БиХ је нешто на што се чекало 25 година-једногласни су сви учесници конференције.

Додају да као и остале области, тако и образовање захтјева измјене и прилагођавање потребама друштва.