latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:53 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Брчко: Касни се са доношењем закона о заштити жртава од насиља у породици (ВИДЕО)

За разлику од ентитета, дистиркт Брчко, касни са доношењем закона о заштити жртава од насиља у породици. Из тога разлога волонтери и службеници јавних институција дистрикта Брчко, размјењују искуства и знање са ентитеским актерима укљученим у заштиту, помоћ и подршку жртвама насиља у породици.
Брчко - жртве насиља у породици - Фото: РТРС
Брчко - жртве насиља у породициФото: РТРС

У дистрику Брчко не постоји база података о лицима, која су затражила заштиту од насиља у породици.

До броја таквих жртава углавном се долази преко центра за ментално здравље, центра за социјални рад а најмање их насиље пријављује полицији.

"Ми се боримо да се донесе коначно тај закон о заштити од насиља у породици. Како смо упућени, тај закон  би требао ускоро да се нађе на Скупштини, на изглласавању закона", рекла је Наташа Ристић, из УГ Џендера у Брчком.

Број корисника сигурних кућа, у којима се збрињавају жртве насиља у породици, статитстички се понаваља.

У сигурној кући у Тузли, којој гравитира и Брчко, прошле године биле су смјештне 72 жртве, 41 жена и 31 дијете.

"Треба размишљати о оном броју, односно скривеној бројци насиља у породици, случајевима који се из различитих разлога не пријављују", истиче Данијела Калоци, социјални педагог, водитељ Сигурне куће у Тузли.

"Међународни стандарди предвиђају постојање свеобухватног сервиса за жртве насиља у породици, који би били доступни женама и дјеци, који преживљавају насиље у породици, да буду финаснсираи од стране државе или ентиета", појаснила је Амела Башић Томић, координатор Сигурне куће у Бања луци.

Циљ је у Брчком, успоставити мрежу подршке женама и дјеци, жртвама продичног насиља.

Разимјенићемо искуства како се то ради у Федерацији, као и у Републици Српској, како би то направили и у Брчко дистрикту", јасна је Нада Голубовић, предсједница УО Фондације удружене жене Бања Лука.

У Републици Срспкој и Федерацји усвојени су закони о жртвама насиља у породици. Обавеза свих институција, које имају сазнања о насиљу јесте да то пријаве центру за социјални рад и полицији.