latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:04 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Нови Град - Представљени резултати пројекта "Религија је симбол мира"

У Основној школи "Свети Сава" у Новом Граду данас су на округлом столу представљени резултати пројекта "Религија је симбол мира" који је од септембра прошле године окупио 500 учесника.
Нови Град - ОШ "Свети Сава" - Религија је симбол мира - Фото: СРНА
Нови Град - ОШ "Свети Сава" - Религија је симбол мираФото: СРНА

Директор школе Марина Овука рекла је Срни да је пројекат био значајно искуство за ученике и родитеље.

"Основна школа `Свети Сава` била је носилац пројекта, а наш партнер ОШ `25. новембар` из Велике Кладуше у Федерацији БиХ", навела је Овука и додала да су у пројекту сарађивали и вјероучитељи.

Координатор пројекта, школски психолог Драгана Радановић рекла је да су у пројекат, који има и научну димензију, били укључени ученици осмих и деветих разреда.

Она је објаснила да је урађено истраживање на почетку и на крају пројекта да би се добиле информације о утицају пројектних активности на промјену ставова, а резултати показују је мањи степен дистанце и да прихватање других етничких група зависи од тога колико ће другима бити приближене различитости.

Предсједник Савјета родитеља ОШ "Свети Сава" Срђан Драгишић сматра да је пројекат био добра прилика да се дјеца упознају и сазнају више једни о другима.

Данас је представљена публикација која носи име пројекта, а биће подијељена у новоградским школама. Осим округлих столова, организоване су посјете ученика двије школе и заједнички излети, а по стотину ученика деветих разреда обје школе добило је руксаке.

Пројекат чија је вриједност 30.000 КМ подржала је организација Роберт Бош штифтунг.

Извор: Срна