latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:19 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Јуско: Проблем неусвајање политике сектора електронских комуникација

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско и директори три телеком оператера закључили су данас да неусвајање Политике сектора електронских комуникација БиХ за период 2017-2021. година спречава потпуни развој овог сектора у БиХ.
Сарајево - Исмир Јуско са директором РАК-а - Фото: СРНА
Сарајево - Исмир Јуско са директором РАК-аФото: СРНА

На састанку са Јуском, којем су присуствовали директор Регулаторне агенције за комуникације Предраг Ковач, директор "БХ телекома" Мирсад Заимовић, извршни директор за непокретну мрежу "ХТ еронета" Томислав Рук и генерални директор "М:тела" Марко Лопичић, разговарано је о проблемима мреже четврте генерације /4Г/, као и усвајању Политике сектора електронских комуникација БиХ.

Јуско је истакао да је вријеме једини ресурс који немају због чега је одржавање овог састанка веома значајно.

Он очекује да ће Политика сектора електронских комуникација БиХ добити пуну подршку Савјета министара БиХ, јер на основу предочених ставова представника телеком оператере, након усвајања Политике сектора, оператери су јединствени да могу у року од шест мјесеци увести 4Г мрежу на цијелој територији БиХ.

Ковач је навео да Регулаторна агенција за комуникације телеком оператерима може додијелити само шест мјесеци тестног испитивања 4Г технологије, без могућности продужења, до добијања сталне дозволе.

Заимовић је нагласио да су се доласком министра Јуске на чело Министарства многе ствари помакле са мртве тачке, па тако и оне које се тичу телеком оператера.

"Што се тиче `БХ телекома`, већ неколико година уназад имамо издвојена средства за ову намјену која остају заробљена, јер нас држава у том погледу не прати. Ипак, ми у овом тренутку немамо способну мрежу за ову намјену, што би значило додатне инвестиције", рекао је Заимовић.

Лопичић је предложио да је најбоља опција да одлуком Савјета министара БиХ буде додијељена привремена или трајна лиценца за тестно коришћење и пуштање 4Г мреже на постојећој фреквенцији 1800.

Рук очекује да ће Политика сектора бити усвојена што прије јер 4Г мрежа дефинитивно омогућава задовољство корисника, већу пропусност, односно сервисе који се додатно не наплаћују већ проширују квалитете у постојећем дијелу.

"Док се у свијету већ разговара и ради на увођењу 5Г мрежа, БиХ и Украјина су једине земље у којима се и данас користи 3Г мрежа. 4Г или ЛТЕ је четврта генерација мобилне мреже која омогућава најбржи мобилни интернет на мобилном, таблету или компјутеру", саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Извор: Срна