latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:34 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Почело асфалтирање аутопута Бањалука-Прњавор, завршетак до краја године (ВИДЕО)

Ауто-пут "9. јануар", од Бањалуке до Добоја, биће потпуно у функцији до краја године. Асфалтирање 35 километара дионице Бањалука-Прњавор почиње идуће седмице, а са већ изграђеном дионицом, Српска ће годину завршити са 72 километра новог ауто-пута, вриједног 340 милиона евра.
Изградња аутопута Прњавор - Бањалука - Фото: РТРС
Изградња аутопута Прњавор - БањалукаФото: РТРС

Због повољних временских услова, још од 1. фебруара увелико се ради на дионици аутопута Бањалука – Прњавор. Већ су изграђени неки од кључних објеката: лакташка петља и мост преко Врбаса. Гради се Центар за одржавање и контролу саобраћаја, из кога ће надлежни, видео надзором, пратити све што се дешава на овом дијелу аутопута.

"Основни уговор за дионицу од Прњавора до Добоја је био 180 милиона, а за ову дионицу која се тренутно ради  од прњавора до Бањалуке је 158 милиона. Имали смо малих проблема током градње, на примјер поплаве су 2014. године су мало утицале на динамику извођења радова", ракао је Душан Топић директор предузећа "Аутопутеви Републике Српске".

Око шест километара аутопута код Прњавора већ је асфалтирано, а од идуће седмице требало би да почне и асфалтирање преосталих 30 километара.

"Тренутно дуж цијеле дионице ради око 600 радника и тренутно се раде радови на дужини пута од 35,3 километра. По овој динамици, мислим да ћемо раодове на аутопуту завршити до краја ове године", истакао је Марко Салапура, шеф трасе дионице аутопута Бањалука-Прњавор.

До сада је од Бањалуке до Добоја било потребно око два сата вожње. Када се заврши цијела траса биће потребно око 40 минута. Касније, када се изгради и аутопут Добој-Сарајаво, истом овом трасом, од Бањалуке до Сарајева биће потребно око два сата вожње.

Крајем ове године Српска ће моћи да се похвали са укупно 110 километара ауто путева, али то неће бити крај јер се преговара око изградње аутопутева Бањалука-Приједор и Бањалука-Мркоњић Град..

"Све што се тиче пројекта је ријешено са кинеским инвеститорима који треба то да граде, чак су и парафирани уговори. Још нам је преостало да договоримо финансирање са кинеским банкама", рекао је Топић.

У Српској је планирано више од 400 километара аутопутева. Та мрежа омогућиће бржи привредни развој, и засигурно привући инвеститоре, убрзати путовања, а и најважније од свега – повећати безбједност возача.