latinica  ћирилица
30/03/2017 |  17:40 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Муру уручена коверта са званичним позивима опозицији за гостовање на РТРС-у (ВИДЕО)

У синоћној емисији "Телеринг" уредник и водитељ Мато Ђаковић је шефу мисије ОЕБС-а Џонатану Муру предао коверту у којој је дио званичних позива које је наша медијска кућа протекле три године упућивала опозицији у Српској за гостовања у програму РТРС-а. То је уједно, најбољи доказ да је годинама стварана лажна слика о јавном сервису, на којем нема опозиције.
Телеринг: Гост Џонатан Мур - Фото: РТРС
Телеринг: Гост Џонатан МурФото: РТРС

"Очекивао сам од вас заштиту колега које раде. У сваком послу има људи који не раде добро свој посао и због тога сам вам припремио ову коверту са неколико хиљада позива и одговора опозиције да не желе доћи на РТРС. То више није до новинара ове куће – изволите", рекао је водитељ емисије "Телеринг" Мато Ђаковић уручивши Џонатану Муру коверту са званичним позивима које је наша медијска кућа протекле три године упућивала опозицији у Српској за гостовања у програму РТРС-а.

Мур је овај гест прокоментарисао овако:

"Људски је да они који не желе учестовати одбију позив, али наше понашање у мисији ОЕБС-а доста је другачије. Ми увијек одговарамо на питања озбиљних новинара. Некада питања нису озбиљна, али у сваком случају, ми мислимо да је то наша дужност".

Чини се да то није била дужност опозиције у Српској која је дуго игнорисала јавни медијски сервис Српске. Више од три године наше бројне позиве за гостовања у програму РТРС-а опозиција је одбијала, уз одговор да не дају изјаве за, како кажу, режимску телевизију. Управо бојкот РТРС-а обио им се од главу. То су и јавно признали након посљедњих избора.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да је "у то вријеме била таква политика странке", али да је, ипак, "сазрело вријеме да се одазивају на наше позиве".

"Имали смо ситуацију да смо игнорисали поједине медије и то треба признати као грешку, спремни смо ићи на РТРС", изјавио је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Све ово, ипак, није било довољно потпредсједнику ПДП-а Игору Црнатку, који се високој представници ЕУ Федерики Могерини пожалио на рад РТРС-а.

"Рекао сам да је РТРС јавни сервис који је искључиво пропагандно средство у рукама владајуће странке. Ја лично сам одбијао гостовање у програму само онда када сте ме хтјели довести у омаловажавајући положај", каже Црнадак.

Шта за Црнатка значи омаловажавајући положај - никоме није јасно. Јасно је само да овакве увреде на рачун јавног медијског сервиса представљају наставак политике опозиције. И поред свега, РТРС је увијек одговарао професионално и у складу са етичким кодексима и сваки пут изнова опозицији упућивао позиве за гостовања. Ставови опозиције у нашем дневно-политичком програму нису остали занемарени. Тако ће бити и у будуће.