latinica  ћирилица
30/03/2017 |  18:16 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Предмет "Меркез и остали" - Свједочено о убиствима српских цивила у Горажду

Свједок Тужилаштва БиХ Шефик Хоџић изјавио је на суђењу у случају "Меркез и остали", оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду, да је Чедо Јовановић који је био затворен у згради преко пута МУП-а био тешко рањен и да је подлегао повредама у Дому здравља.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Хоџић је рекао да је крајем јуна или почетком јула 1992. године добио наредбу ратног предсједништва Горажда да се цивили српске националности измјесте у зграду преко пута МУП-а Горажде.

Како је посвједочио, уз наредбу коју му је дао инспектор Ирфан Чељо, добио је списак грађана које су морали премјестити.

Начелник Станице јавне безбједности Горажде Ибро Меркез је, како тврди свједок, био у згради полиције, али није био присутан када му је дата наредба, преноси Бирн.

Хоџић каже да је цивиле довео у зграду полицијске станице и предао Чељи. Затим их је, како је појаснио, одвео у зграду преко пута МУП-а, а Чељо их је распоређивао.

Тужилаштво БиХ терети Ибру Меркеза, Ешефа Хурића и Предрага Богунића да су на подручју Горажда од јула 1992. до фебруара 1993. године наредили и учествовали у убиствима и затварању више од 100 цивила од седам до 70 година.

Према оптужници, Меркез је био начелник Станице јавне безбједности /СЈБ/ Горажде и члан ратног предсједништва Скупштине општине Горажде, Богунић начелник СЈБ-а, а Хурић командир станице полиције у том граду.

Суђење ће бити настављено 20. априла.

Извор: Срна