latinica  ћирилица
01/04/2017 |  12:13 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Стоилковић: Брисел неће сломити Ђорђа Иванова

Интерес "западних пријатеља" је да заврше посао с Албанцима, рјеше проблем око имена Македоније и да нас угурају у НАТО, а како ће бити грађанима, није им уопште важно, рекао је предсједник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић.
Иван Стоилковић  (Фото ДПСМ) -
Иван Стоилковић (Фото ДПСМ)

- У садашњој политичкој кризи у Македонији наш најважнији интерес је да "тиранска платформа” не заживи, јер она практично значи почетак стварања "велике Албаније" - додао је Стоилковић.

Он објашњава да ова платформа, донијета у страној земљи, осуђује и Македонце и Србе за наводни геноцид на Албанцима у периоду од 1912. до 1956. године.

- Ако тај захтјев добије право грађанства, српски народ у Македонији наћи ће се у немогућем положају. Уједно ће то довести и Србију у тешку позицију - додаје Стоилковић, политичар са најдужим посланичким стажом у Македонији који је у Собрање 11. децембра прошле године поново изабран изабран на листи ВМРО-ДПМНЕ.

Стоилковић каже да идуће недеље и Македонију долази Доналд Туск, председник Европског савета који има улогу да изврши додатни притисак на македонског председника да мандат да лидеру СДСМ.

- Колико сам упознат Иванов на то неће пристати. Послије тога нам слиједи додатна дипломатска артиљерија и евентуално као излаз из садашњег лавиринта – нови парламентарни избори заједно са локалним. Наравно, све под условом да се не деси неки инсценирани инцидент који би могао да промјени ток политичких догађаја. Подсјетићу да је цијели проблем послијее децембарских избора настао када је нарушен принцип из мајског договора из 2008. године по којем побједничка македонска странка прави владу са побједничком албанском странком. ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ су у јануару били су на корак до склапања договора формирању владе, а онда је Али Ахмети отишао у америчку амбасаду и све се окренуло. Тако да сада имамо парадокс: у влади коју заговара међународна заједница, све албанске партије су ујединиле слабијим партнером СДСМ и хоће да управљају вољом македонског народа. И зато је народ изашао на улице - сматра Стоилковић.

Извор: Политика