latinica  ћирилица
01/04/2017 |  14:45 | Аутор: РТРС

Удружење књижевника Српске: Благојевићу уручена годишња награда

Бањалучком књижевнику Бериславу Благојевићу, аутору романа "Бумеранг", данас је свечано уручена Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске за најбољу књигу у прошлој години.

Награду, чији новчани дио износи 2.000 КМ, лауреату је уручио предсједник Удружења књижевника Српске Предраг Бјелошевић.

Благојевић је изјавио да му награда значи много јер је ријеч о првој награди коју је добио у Републици Српској.

"Драго ми је јер награда долази од Удружења књижевника Српске, које би требало да буде удружење од републичког значаја, односно јавног интереса, што данас није случај", навео је Благојевић.

Он сматра да би сви који се баве писањем требало да имају једно кровно удружење које би успјешно функционисало и подржавало њихове интересе.

Благојевић је појаснио да је "Бумеранг" кратки роман чија је радња смјештена у Брод, а ријеч је о четири пријатеља који су се након "неуспјешних епизода ван свог града" вратили у родитељске куће.

"Ту почињу унутрашњи сукоби и психолошки ломови у њиховим односима према родитељима и окружењу, односно у два свијета која се сучељавају", додао је Благојевић.

Бањалучки књижевник Ранко Рисојевић рекао је новинарима да постоје награде за младе умјетнике почетнике, али и за оне који су објавили више књига.

"Понекад дође до збрке, па се често каже – зашто се младима не додјељују награде? Младима се додјељују награде којима се стимулишу, а касније је веома важно да се награђује квалитет", истакао је Рисојевић.

Он је нагласио да је квалитет у умјетности релативан појам и да зависи од оних који су у жирију, али често и од трендова.

"Мени је драго што је овај пут награду добио Благојевић, који је ближи средњим годинама и који већ ствара дјела која су од значаја, и за нас, и за младе који могу да се угледају на њега", рекао је Рисојевић.

Берислав Благојевић рођен је 1979. године у Славонском Броду. Одрастао је и школовао се у Броду, Панчеву и Бањалуци. Магистар је географских наука, а ради и живи у Бањалуци. Неке од његових објављених књига су "Ламентација по Софронију", "Ја, револуционар" и "Тиши од воде". Радови су му превођени на македонски, малтежански, шпански, пољски, енглески, њемачки, италијански и јапански језик.

Извор: СРНА