latinica  ћирилица
02/04/2017 |  07:50 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Вучић убједљиви побједник избора- "Побједа чиста као суза" (ФОТО/ВИДЕО)

Председнички кандидат Александар Вучић објавио је вечерас побједу на предсједничким изборима, наводећи да је за њега гласало више од два милиона бирача и да је побједа чиста као суза.
Србија - гласање: Александар Вучић - Фото: РТС
Србија - гласање: Александар ВучићФото: РТС

22.44.. "Веома сам поносан на чињеницу да смо добили огромно повјерење и од три милиона и 700 хиљада људи, коначна процјена је да смо добили око два милиона и 35.000 гласова", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у сједишту странке, у првом обраћању по затварању биралишта у сједишту странке, око 22.30.Он је истакао да је добио 12 одсто, односно око 430.000 гласова више него сви други кандидати заједно. Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је добио огроман број гласова у условима који су били све, само не лаки.

"За нас је ово важан дан и важно је да се показало у ком смјеру Србија жели да иде, важно да је побједа чиста као суза, да није мала разлика", рекао је Вучић.

Он је захвалио свим грађанима Србији, наводећи да је већински побиједио и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и у мjестима гдjе већински живе Мађари.

"Посебно хвала Коцељеви, Долејвцу, Жагубици, свуда је преко 80 одсто гласова за нас", рекао је Вучић.

У Србији су данас одржани предсједнички избори. Према, до сада, обрађеним гласовима Александар Вучић убједљиви побједник избора, са око 55 одсто гласова, тако да неће бити одржан други круг избора.

На основу 86,2 одсто обрађених гласова, Александар Вучић је освојио 54,9 одсто гласова, на другом мјесту је Саша Јанковић са 16,3 одсто, на трећем мјесту је Лука Максимовић (Љубиша Прелетачевић Бели) са 9,5, а на четвртом мјесту је Вук Јеремић са 5,7 одсто гласова.

21.10...Кандидат владајуће коалиције у Србији, коју предводи СНС, Александар Вучић, постигао је на основу до сада пребројаних гласова добар резултат на предсједничким изборима, рекао је члан Предсједништва СНС-а Небојша Стефановић.

Стефановић је вечерас на конференцији за новинаре у сједишту СНС-а навео да још не може да говори о процентима и додао да иза Вучића слиједе Лука Максимовић и Саша Јанковић.

Он каже да још неће представљати проценте, док гласови не буду пребројани.

Стефановић је истакао да ће Вучић прихватити сваку вољу грађана на изборима, што очекује и од осталих кандидата.

21.00...Кандидат за предсједника Србије Александар Вучић води са 58,5 одсто, а на другом мјесту је Саша Јанковић са 13,4 одсто гласова, прелиминарни су резултати агенције Ипсос на основу 37,6 одсто обраћеног узорка.

Лука Максимовић - алијас Бели Прелетачевић на трећем је мјесту са 9,5 одсто гласова, а четврти Вук Јеремић са 5,3 одсто гласова, објавио је Ипсос.

20.15...Предсједник Републичке изборне комисије /РИК/ Владимир Димитријевић рекао је да би први прелиминарни резултати требало да буду саопштени око 22.00 часа и да ће тада бити познато да ли је Србија добила новог предсједника или ће се ићи на други круг гласања кроз 15 дана.

Агенција Ипсос најавила је да ће прве процјене резултата гласања имати већ око 20.30 часова. Процјене ће током изборне ноћи саопштавати и Центар за слободне изборе и демократију /ЦеСИД/, као и изборни штабови предсједничких кандидата.

Према прелиминарним процјенама до 19.00 часова, гласало је 49,7 одсто што је за један проценат мање од прошлогодишњих парламентарних избора, подаци су Агенције Ипсос.

Према подацима исте агенције, у Београду је гласало 51,8 одсто док је на прошлогодишњим парламентарним изборима гласало 47 одсто, а у Војводини је на изборе изашло 52 одсто.

Према агенцијама за истраживање јавног мнијења, није упитно да ће највише гласова освојити кандидат СНС, већ да ли ће Вучић са освојених више од 50 одсто гласова побиједити већ у првом кругу.

Такав сценарио би могла покварити како су предвиђали, само велика излазност бирача, гдје би изашли такозвани апстиненти незадовољни тренутним стањем. Више ћемо знати око 21 час када почну да пристижу први резлултати. А у прилогу Теодоре Врањеш погледајмо како је протекао изборни дан.

Право гласа у Србији има 6.274.949 уписаних бирача који своју изборну вољу могу да искажу на 8.396 бирачких мјеста. Гласачи се опредјељују за једног од 11 предсједничких кандидата.

Александар Вучић који је на гласање стигао у пратњи кћерке Милице, очекује да ће људи на демократски начин одлучити о својој будућности.

Србија - гласање: Александар Вучић

„Надам се само да ће Србија овим изборима обезбиједити стабилност и наставак економских реформи, економског успјеха, подршку Владе Србије, а како ће да буде – то стварно не знам. У сваком случају желим да вјерујем да никоме неће падати на памет да дестабилизује Србију“, изјавио је данас Вучић.

Кандидат Саша Јанковић поручио је да ће вратити осмјех на лице грађанима Србије.

Србија - гласање: Саша Јанковић

„Вратићемо, прије свега, достојанство грађанима Србије, вратићемо смисао институцијама Републике Србије и након овог ништа више у Србији неће бити исто, послије дуго, дуго времена почећемо да стављамо ствари на њихово право мјесто. У то име желим цијелој Србији сретне успјешне демократске изборе“, рекао је Јанковић.

Кандидат Вук Јеремић сматра да је изузетно важно да буде одбрањен интегритет изборног процеса и да сваки глас буде пребројан поштено.

Србија - гласање: Вук Јеремић

„Ово су избори од изузетног значаја за нашу земљу, избор који данас направимо живјеће са нама још најмање 5 година. Ја се надам да ће ово данас бити празник демократије и један важан корак на путу ка остварењу промјена у Србији“, напоменуо је Јеремић.

Кандидати Саша Радуловић и Александар Поповић гласали су у Београду, Војислав Шешељ у Батајници, Ненад Чанак и Мирослав Паровић у Новом Саду, Бошко Обрадовић у Чачку, Љубиша Прелетачевић Бели у Младеновцу, а Милан Стаматовић на Златибору.

Актуелни предсједник Србије Томислав Николић увјерен је да Србија неће мијењати своју политику.

„Очекујем да данашњи избори протекну као и увијек, да то буде свечаност којом грађани Србије доказују своју озбиљност, своју жељу да учествују у начину на који се о судбини Србије одлучује“, изјавио је Николић.

„Нама је неопходан предсједник који ће заједно са Владом Републике Србије радити на томе да живот у Србији буде миран, предвидив, стабилан, успјешан и да буде добра заједничка кућа за све нас“, каже Маја Гојковић, предсједница Скупштине Србије.

Грађани вјерују да изласком на биралишта доприносе будућности Србије и очекују бољитак.

“Увијек очекујемо сутра боље него што је било јуче. Надамо се да ће бити успјешније и да ћемо отићи за један корак напријед. Да нам буде боље, и за нашу дјецу и за све, и за нас пензионере. Бољитак – да се боље живи, да се живи мало безбрижније и тако ето то”, кажу грађани Србије.

Гласачка мјеста отворена су до 20 часова, а спровођење избора прати 1.955 домаћих и 126 страних посматрача.