latinica  ћирилица
06/04/2017 |  14:30 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Хрватски Сабор усвојио "лекс Агрокор"

Сабор је усвојио данас Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, такозвани "лекс Агрокор", који ће омогућити поступак ванредне управе у предузећима чије обавезе премашују 7,5 милијарди куна, те имају више од 5.000 запослених.
Хрватски сабор - Фото: HRT
Хрватски саборФото: HRT

Овај закон је донекле измијењен јер су прихваћена три амандмана Клуба посланика ХДЗ-а које је премијер Андреј Пленковић најавио током јучерашње расправе, као и један ХНС-ов.

Осталих пет амандмана ХНС-а одбијено је, па је ХНС на крају гласа против закона, као и СДП, преносе хрватски медији.

Главна промјена омогућиће да кредитор, који након активирања поменутог закона кредитира концерн како би систем могао нормално да функционише, има предност у наплати свих потраживања. То се односи и на евентуални стечајни поступак, ако не успије процес ванредне управе, односно ако не дође до нагодбе између повјерилаца.

Одбор за правосуђе предложио је у уторак, 4. априла, Сабору доношење закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја, у јавности названог "лекс Агрокор".

За такав приједлог било је пет чланова Одбора, три СДП-ова члана била су против, а један уздржан.

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна Агрокор, те компанија Ледо, Тисак, ПИК Врбовец и Беље. Јуче је блокиран и рачун компаније Франк, једног од највећих Агрокорових добављача.

Агрокор има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга Агрокора. Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца Агрокора.

Извор: СРНА