latinica  ћирилица
06/04/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

Почела истрага у "Агрокору"

Хрватска полиција почела је истрагу у концерну "Агрокор" на основу налога Жупанијског државног тужилаштва у Загребу, саопштено је данас из Дирекције полиције Хрватске.
Агрокор - Фото: РТРС
АгрокорФото: РТРС

"Због законских одредби о тајности истраге не можемо да дамо више информација о овом случају", навели су у полицији.

Хрватски медији наводе да је истрага покренута против управе "Агрокора" и његовог власника Ивице Тодорића након што је предсједник Сабора и челник коалиције "Мост" Божо Петров поднио кривичну пријаву против управе "Агрокора" и Тодорића, због сумње да су лажирали финансијске извјештаје о пословању концерна.

Петрова је на пријаву наводно подстакла изјава првог потпредсједника руске ВТБ банке Јурија Соловјева, који је 29. марта упозорио да су у "Агрокору" годинама лажирали финансијске извјештаје.

Представници ове банке касније су ублажили изјаву, позивајући се на грешке у комуникацији и грешке приликом превођења и појаснили да је ријеч "само о неправилностима, а не о лажирању финансијских извјештаја".

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна "Агрокор", те компанија "Ледо", "Тисак", ПИК "Врбовец" и "Беље". Јуче је блокиран и рачун компаније "Франк", једног од највећих "Агрокорових" добављача.

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора". Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца "Агрокора".

Извор: СРНА