latinica  ћирилица
07/04/2017 |  15:31 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Усвајање закона о акцизама за пар дана

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић вјерује да ће за пар дана бити усвојен закон о акцизама који је Дом народа БиХ данас усвојио по хитној процедури.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је оцијенила да нема редовне процедуре када је ријеч о усвајању овог закона, да се одлучило на нови поступак, али у суштини као да се никада није ни догодила сједница Представничког дома прије пар дана.

Она је истакла да је сет закона којима се дефинише аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/ требало давно усвојити и да се није смио дозволити посљедњи рок.

"Уколико се у наредних пар дана све уради - аранжман са ММФ-ом ће остати жив, а ако не, то би значило одређено пролонгирање. Борд директора се састаје крајем априла тако да се може стићи", рекла је премијер Српске.

Коментаришући приједлоге Привредне коморе и Управе за индиректно опорезивање БиХ да се повећа праг за увођење ПДВ система са 50.000 на 100.000 КМ, Цвијановићева је рекла да је Влада Српске отворена да подржи све ако има оправданости и ако подразумијева промјене у циљу олакшавања пословања.

Она је најавила је да ће ресорни министри разговарати са привредницима о проблему у "Агрокору" да би биле спријечене евентуалне посљедице које могу настати по радна мјеста и добављаче.

Цвијановићева је рекла да ће ти разговори бити одржани прије сједнице Владе о овој теми.

"Разумијем да је то проблем и сви у регији се баве истим питањем јер компанија има регионални карактер. Оно што се дешава у Хрватској је посебна димензија, али сигурно је да значајан број радних мјеста и дуговања има и овдје", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци и додала да још нико не излази са прецизним подацима о којим износима је ријеч.

Коментаришући захтјев премијера Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадила Новалића да јавна предузећа пребаце дио прихода у буџет ФБиХ, Цвијановићева је рекла да је то нормално када је ријеч о јавним предузећима, те да се исто дешавало и у Српској.

"Обично у априлу, мају анализирамо њихов рад и онда се дефинише који су то износи који ће бити уплаћени", рекла је Цвијановићева.

На питање шта мисли о томе да у кривичном закону напад на новинаре буде третиран као напад на службено лице, Цвијановићева је рекла да је сагласна да одређени закони буду бољи и да се ојачају одређене позиције, али да мора постојати и одговорност за изнесену лаж.

"Неки виши степен одговорности у друштву мора да постоји, ако треба томе да послуже закони и заштите појединце и радника из одређене дјелатности то подржавам, као што подржавам да и онај који износи неистине може бити санкционисан", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се медији баве осјетљивим пословима и да медијима не треба спречавати долазак до одређених информација, али да и медији морају бити одговорни и износити само истину.

Извор: СРНА