X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/04/2017 |  17:51 ⇒ 26/04/2017 | 18:13 | Аутор: РТРС

У понедјељак у Минхену пројекција документарног филма РТРС-а "Злочин над злочинима" (ФОТО)

У оквиру дана српске културе у Минхену, које организује Српско друштво Соко поводом десетогодишњице оснивања, 10.4. 2017. биће одржана пројекција документарног филма Радио-телевизије Републике Српске "Злочин над злочинима" ауторке Мире Лолић Мочевић.
Документарни филм "Злочин над злочинима" у Њемачкој - Фото: РТРС
Документарни филм "Злочин над злочинима" у ЊемачкојФото: РТРС

Филм се бави страдањем дјеце у логорима Независне Државе Хрватске у Другом свјетском рату. Организатори промоције су Документациони центар о националсоцијализму у Минхену и историчар др Дарио Видојковић. Најављено је присуство министра рада и борачко инвалидске заштите Миленка Савановића и директора Републичког Центра за истраживање ратних злочина Милорада Којића.

Центар за проучавање историје и злочина националсоцијализма заједничка је институција града Минхена, Баварске и СР Њемачке као место сјећања на жртве националсоцијализма и Хитлеровог режима. Његов циљ је не само проучавање историје Трећег рајха и националсоцијалистичког режима, него и научно-политички рад окренут будућности.

Зграда центра налази се на историјском мјесту, на локацији тзв. "Браун куће" гдје је била смјештена централа NSDAP-а, Националсоцијалистичке партије.

Овај центар се зато посебно осврће на улогу Минхена као "главног града покрета" Хитлерове партије, а његов научни рад фокусиран је на дјецу свих школских узраста.

Центар је саграђен тако да може да прими између 250.000 и 300.000 посјетилаца годишње. У њему је и музеј са сталном поставком о историји националсоцијалистичког режима и његовим посљедицама. Прикључена је и једна библиотека са преко 3.000 наслова, као и форум за проучавање.

Документарни филм "Злочин над злочинима" у Њемачкој

Историчар Дарио Видојковић рођен је у њемачком граду Инголштату, а води поријекло са простора Републике Српске и Србије. Магистрирао је на њемачком студију историје, као и правне и политичке науке, а докторирао на тему "О јунацима и краљоубицама. Њемачка слика о Србији у јавном дискурсу и удипломатији од 1878. до 1914. године". Ради као асистент на Катедри за новију историју на Универзитету у Регензбургу, и бави се историјом два свјетска рата, историјом Балкана и српског народа, као и историјом филма. Радио је на изложби о Јасеновцу, која је недавно била приказана у САД, и допринио томе да се коначно промијени дефиниција о усташама у њемачком Дудену.