latinica  ћирилица
10/04/2017 |  09:54 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Савјет министара зачуђен Мектићевим ставом о (не)регуларности сједнице о акцизама

Из Генералног секретаријата Савјета министара БиХ данас је саопштено да их чуди став министра безбједности БиХ Драгана Мектића да посљедња телефонска сједница Савјета министара, на којој је утврђен сет закона потребан за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, није одржана у складу са процедуром.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

"Сви чланови Савјета министара БиХ су обавијештени о дневном реду телефонске сједнице одржане 6. априла на идентичан начин као и за све претходно одржане сједнице истог карактера", наводи се у саопштењу, уз напомену да су приједлог дневног реда, као и технички дио процедуре одржавања сједнице утврдила и провела овлаштена лица.

Из Савјета министара подсјећају да су на дневном реду телефонске сједнице били приједлози четири закона: закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања и закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

Наведено је да је ријеч о законским приједлозима који су раније усвојени на редовној сједници Савјета министара БиХ, али су сада усклађени са мишљењем Законодавно-правног сектора Парламентарне скупштине БиХ и то у дијелу, не суштинских, него номотехничких исправки.

"Сви министри су добили образложење одржавања телефонске сједнице у којем је јасно наглашено да је у питању исти текст закона који су усвојени на редовној сједници, уз номотехничке исправке у складу са мишљењем Законодавно-правног сектора Парламентарне скупштине БиХ, а које је Савјет министара БиХ био дужан уградити у предложене законе прије одржавања сједнице Дома народа БиХ, те је због хитности и одржана телефонска сједница", истиче се у саопштењу.

Из Генералног секретаријата Савјета министара додају да су резултати гласања били исти и на редовној и на телефонској сједници, односно да су наведени закони, у складу са важећим процедурама, усвојени већином гласова чланова Савјета министара БиХ.

"Због свега наведеног, заиста нас зачуђује став министра Мектића, посебно имајући у виду да су и раније, истина доста ријетко, одржаване телефонске сједнице на којима су гласали сви министри у Савјету министара БиХ, као и да су једногласно усвојени сви записници са таквих сједница", наводи се на крају саопштења.

Мектић је изјавио да посљедња сједница Савјета министара БиХ није одржана по пословнику и на законит начин, додавши да је ријеч о ванинституционалном дјеловању.

Он је најавио покретање правне процедуре за обарање незаконитих одлука Савјета министара БиХ о сету закона о акцизама.

Из Савјета министара БиХ у петак је саопштено да је на ванредној сједници утврђен сет закона о акцизама и банкарству, чије усвајање омогућава наставак аранжмана са ММФ-ом и да су упућени у хитну процедуру Дому народа.

Исти дан Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је на редовној сједници усвојио наведена четири законска приједлога.

Извор: СРНА