latinica  ћирилица
10/04/2017 |  10:29 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Позив Тужилаштву БиХ да реагује

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић упутио је по трећи пут отворено писмо тужиоцима Тужилаштва БиХ у којем их пита до када ће Драган Мектић злоупотребљавати позицију министра безбједности у Савјету министара БиХ и све скупа, заједно са правосудним системом БиХ, провоцирати и вријеђати.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

"Давно сте требали реаговати, радити свој посао, проводити закон, процесуирати и казнити Драгана Мектића и то из више разлога. Прво, дипломе која није валидна и која у БиХ не представља ништа, а на основу које је девет година обављао дужност директора Службе за послове са странцима, затим због притиска на тужиоце и Тужилаштво, омаловажавања и вријеђања политичких лидера, посланика у Парламентарној скупштини БиХ, онемогућавања борбе против тероризма....", истакао је Галијашевић у отвореном писму тужиоцима и Тужилаштву БиХ.

Он је подсјетио и да је вршилац дужности главног тужиоца Гордана Тадић потврдила да Мектић врши притисак на Тужилаштво, да је "чак и њу звао на кафу", док је константно позивао Тужилаштво да хапси људе, службенике и функционере.

"У сарадњи са својим кумом и саучесником у многим неподопштинама у рату и послије њега, директором Сипе Перицом Станићем ставио је под електронски надзор суспендованог главног тужиоца Горана Салиховића. Упитајте тог минстра безбједности са неважећом дипломом кога од вас и судија у Суду БиХ, а кога од политичара и новинара све прислушкује", навео је Галијашевић у писму.

Он је рекао да Мектић управо тужиоце Тужилаштва БиХ назива сарадницима криминалаца и њиховим заштитницима, те да у својим ладицама држе скривене предмете.

"Према његовом мишљењу, ви штитите организовани криминал и треба вас све истјерати. Имате ли ви, господо тужиоци, бар зрно храбрости да отворите истрагу о невиђеној пљачки коју је Драган Мектић починио градећи нову зграду Службе за послове са странцима која је у складу са прописаним рекетом од 10 одсто пробила и прекршила план и финансијски пројекат. О томе постоји пријава Данијела Ганића, главног човјека финансија и човјека који је одређен да води тај пројекат, али је одбио", наводи се у отвореном писму тужиоцима Тужилаштва БиХ.

Галијашевић тврди да је Мектић, кроз рад у Служби за послове са странцима направио хаос у сфери боравка странаца, изградњи незаконитих насеља затвореног типа око Сарајева и подјели дозвола и стикера који нису адекватно и у складу са законом евидентирани.

"Истовремено, Мектић је покренуо процедуру промјене законских одредаба које регулишу максималну дужину времена боравка странаца у имиграционом центру да би из њега ослободио Имада ал Хусина званог Абу Хамза. Ово лице представља пријетњу националној безбједности и његово пуштање на слободу је опасност по све грађане БиХ, али представља и акт подршке радикалним исламистима који у Абу Хамзи виде свог вођу", додао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Мектић је договорио долазак из Гвантанама особи /Тарек Махмуд Ахмад ал Савах/ која није држављанин БиХ, јер јој је давно одузето држављанство, а која представља извор терористичке пријетње за цијели свијет, не само за БиХ.

Галијашевић је рекао да "Тужилаштво БиХ није адекватно истражило ни терористички напад у Зворнику и Рајловцу, ни напад на премијера Србије Алесандра Вучића јер није имало подршку ни Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, ни Сипе, ни министра безбједности са неважећом дипломом".

"Срамота је да о тим терористичким акцијама, са прецизним подацима о њима, прочитамо у списку америчке владе прије два мјесеца, а да о томе нико не подноси извјештај и обавјештава институције и јавност БиХ. Драган Мектић вас управо зато и омаловажава, врши притисак и уцјењује да не радите оно што сте дужни на плану санкционисања терориста и њихових организација", оцијенио је Галијашевић.

Он је навео да Тужилаштво БиХ није зауставило пропаганду радикалних исламиста, није забранило излазак ни САФФ-а који је штампано гласило Ал Каидиних структура у БиХ, није ставило под адекватан надзор финансирање вехабијских насеља и параџемата, тачније - Тужилаштво БиХ не ради ништа на том плану.

"Дужни сте да кажете јавности зашто то не радите. Признајте да не можете јер немате подршку ни Сипе ни Обе, да не смијете јер имате проблеме и трпите притиске од Драгана Мектића. На вас се врше притисци да потврђујете срамне нагодбе са повратницима са сиријског ратишта. С тога, поштована господо тужиоци, одбаците сваку врсту притиска, одговорите храбро на увреде некомпетентног министра са безвриједним дипломама и урадите оно што од вас јавност и очекује - покажите више одлучности, одбацујући и оне међу вама који вам доносе политичке инструкције тјерајући вас да нечињењем будете саучесници у организованом криминалу", истакао је Галијашевић.

Он је поручио тужиоцима да је закон најјаче оружје и колико га буду искрено и стручно проводили, толико ће и сами бити јаки.

Извор: СРНА