latinica  ћирилица
12/04/2017 |  08:51 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Путин: Гдје су докази да је Дамаск употребио хемијско оружје?

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да нема доказа да је Дамаск употребио хемијско оружје у Идлибу, али да постоје јасни докази да је Вашингтон прекршио међународни закон.
Владимир Путин     (Фото:Sputnik) -
Владимир Путин (Фото:Sputnik)

"Гдје је доказ да су сиријске трупе употријебиле хемијско оружје? Нема доказа. А шта је са кршењем међународног права? То је очигледна чињеница", истакао је Путин, говорећи о недавном ракетном нападу САД на сиријску ваздухопловну базу.

Када је ријеч о реакцији држава-чланица НАТО-а на амерички напад, Путин је за телевизију "Мир 24" рекао да су сви они као "лутке које климају главом".

Руски предсједник је истакао да се без одобрења Савјета безбједности УН напада једна суверена земља, али да се без обзира на ово јасно кршење међународног права "сви слажу, прихватају, почињу да климају главама и подржавају".

Према његовим речима, тако да било и 2003. године, када је искоришћен потпуно измишљени повод за инвазију на Ирак, преноси "Спутњик".

САД и њихови савезници оптужили су сиријске снаге да су одговорне за хемијски напад у којем је страдало 80 цивила у провинцији Идлиб.

Због тога су америчке снаге лансирале 59 крстарећих ракета на сиријску авио-базу у Хомсу, одакле се претпоставља да су полетели авиони који су бомбардовали Идлиб.

Извор: СРНА