latinica  ћирилица
12/04/2017 |  17:45 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

СНСД у уторак подноси иницијативу за смјену Савјета министара (ВИДЕО)

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БХ парламента Сташа Кошарац најавио је да ће у уторак бити поднесена иницијатива за смјену Савјета министара. Позвао је посланике СДС-а и НДП-а да иницијативу подрже. У Клубу посланика СДС-а за РТРС су рекли да ће иницијативу размотрити када је добију.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

СНСД покреће иницијативу за смјену Савјета министара БиХ. Кључни разлог је што кабинет Дениса Звиздића, кажу, ради на јачању БиХ и одузимању надлежности Републике Српске. Према пословнику, захтјев за смјену може поднијети најмање осам посланика, а СНСД их има шест у Представничком дому.

- Клуб посланика СНСД-а донио је одлуку да иницијативу покрене у уторак и користимо прилику да позовемо Клуб посланика СДС-а и посланика НДП-а да је потпишу - каже Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ.

Посланик СДС-а у Представничком дому ПС БиХ Ђорђе Крчмар каже да ће посланици СДС-а ће размотрити тај захтјев и донијети коначну одлуку јер то, како каже, није њихова већ иницијатива СНСД-а.

У СНСД -у вјерују да ће их Савез за промјене подржати, јер је захтјев инициран вапајем СДС-ових министара у вези с тим да је телефонска сједница Савјета министара БиХ, на којој је усвојен сет закона важних за наставак сарадње са ММФ-ом, сазвана мимо процедура и њихове сагласности.

- У образложењу ће бити наведено оно што су навели министри из Савеза за промјене да је сједница Савјета министара БиХ органзивана на илегалан начин - каже Кошарац.

СДС-ов Мирко Шаровић каже да је упознат са захтјевом за смјену, али демантује да је спорна телефонска сједница Савјета министара илегална, већ само да су прекршене процедуре, због чега данас није усвојен записник са те сједнице.

- Колико се сјећам ја нисам говорио о илегалној сједници. То морате питате оне који су то рекли, ја не коментаришем изјаве других - каже Шаровић.

А само прије два дана Шаровићев страначки шеф Вукота Говедарица спорну сједницу Савјета министара, позивајући се на другог СДС-овог министра Драгана Мектића, назвао је илегалном.

- Министри из СДС-а, као што смо рекли, неће подржати записник са те сједнице. Значи, све оно што се десило на тој телефонској сједници, илегалној како је рекао министар Мектић, неће важити - рекао је тада Говедарица.

С обзиром на то да је Говедарица рекао да и поред свега нису пољуљани коалициони односи са СДА, питање је хоће ли СДС подржати захтјев за смјену Савјета министара. А ако то не ураде, чему галама да су изиграни у вези са сазивањем телефонске сједнице Савјета министара?