latinica  ћирилица
14/04/2017 |  16:00 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Припреме за Васкрс: Фарбају се јаја, набављају намирнице и дијели помоћ најугроженијим (ВИДЕО)

Симбол Васкрса је црвено васкршње јаје. Фарбање јаја на Васкрс спада у најстарије хришћанске обичаје. Осим фарбања јаја, грађани Српске су данас вршили и посљедње припреме, набављали намирнице, а бројна хуманитарна и друга удружења дијелила су данас помоћ најугроженијим категоријама становништва
Васкршња јаја - Фото: РТРС
Васкршња јајаФото: РТРС

Исток, запад, сјевер или југ, широм Српске, вјерници данас, фарбају јаја. У сваком крају о овом православном обичају, може се понешто научити.

У Српској данас нерадни дан, али су многи то искористили за набавку намирница за предстојећи празник.

Иако најтужнији дан у историји људског рода – Велики петак вјерницима не дозвољава очајавање, него вјеру у дан коју доноси Васкрсење.

Симбол Васкрса је црвено васкршње јаје. Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Црквена општина Требиње годинама његују овај обичај и припремају бројна васкршња јаја, која ће бити подијељена вјерницима након Васкршње литургије.

И ове године, вриједне жене у Епархији захумско херцеговачкој и приморској офарбаће 6 хиљада јаја, која ће бити подијељена вјерницима, међу којима су и корисници Народне кухиње. Васкршњи обичај почеле су још на Велику сриједу.

У фарбању и шарању васкршњих јаја, од прошле године, учествују и малишани Дјечијег вртића "Наша радост".

Поводом предстојећег Васкрса на Велики петак у Лијевче пољу највише активности је било у мјесној заједници Кочићево. Бојењем рекордног броја васкршњих јаја почела је Четврта смотра дјечјег фолклора.

Ове године у мјесној заједници Кочићево обојено је и украшено 1.700 васкршњих јаја. Све се ради на традиционалан начин, а најљепше јаје остаће као чуваркућа у Централном културно-умјетничком друштву "Лепа Радић" организатору Дјечје смотре фолклора.

Првог дана Васкршњој смотри присустовали су и гости из Чилеа, који су имали прилику да понешто науче о традицији и обичајима српског народа.

Прије бојења јаја организовано је и такмичење у традиционалним народним играма, потезању конопца и трчању у врећама.

У Српској је данас нерадни дан, али су многи то искористили за набавку намирница за васкршње празнике. Бројни су купци и на приједорској тржници, чија је понуда разноврсна и за данашњу и сутрашњу посну трпезу.

Ни ове године, у Приједору, није изостао мирис традиционалних перетака.  Осим воћа и поврћа који су најтраженији током поста, Приједорчани су данас највише куповали рибу. 

На Градској тржници велика понуда,али и потражња- трговци задовољно трљају руке. Неки имају разлога и за двоструку срећу.

Како налажу традиција и обичаји, переци као симбол вијенца на Христовој глави, незаобилазан су дио трпезе. Иако компликована припрема, Приједорчанке из Кола српских сестара, ове године направиле су, више од четири хиљаде. 

Када је ријеч о Семберији, осим вриједних домаћица које су рано јутрос офарбале јаја, поранили су и чланови Спортског риболовног друштва "Риба", који су организовали хуманитарну акцију.

Спортско -риболовно друштво "Риба" другу годину припрема посне оброке за кориснике Народне кухиње са подручја Бијељине. Све намирнице обезбјеђују сами, а ове године, захваљујући помоћи суграђанина Саве Ракића -власника фарме кока носиља, социјално угроженима подијелили су и Васкршња јаја.

Васкрс је празник праштања,дружења, али и даривања, па су риболовци одлучили да обрадују социјално угрожене. Прихватили су се куваче и роштиља како би припремили 260 порција рибље чорбе и пржене рибе. Уз посни оброк дијелили су и хљеб и обојена јаја.

Коло српских сестара „Мајка Јевросима“ Брчко, у сусрет Васкршњим празницима, организовало је подјелу хуманитраних пакета за најугроженије српске породице на подручју дистрикта. Подијељено је 50 прехрамбено-хигијенских пакета.

Беспарица и неимаштина, нису ријеткост ни на подручју дистрикта Брчко. За оне којима је и килограм брашна скупо, помоћ је више него добро дошла. 

Коло Српских сестара "Мајка Јевросима" у Брчком заједно са Српском православном црквом, сваке године за Божићне и Васкршње празнике, организује сакупљање и подјелу помоћи. 

У колу српских сестара кажу да je,на жaлост, све више оних који куцају на њихова врата, тражећи милосрђе, a да у овом удружењу немају могућност да свима помогну.

Актив жена СНСД Лакташи у оквиру хуманитарних активности посјетио је самохрану мајку Биљану Савић из Слатине и уручили јој помоћ.

Због кћеркине болести Биљана није у могућности да ради, а једини приход који имају је 120 марака социјалне помоћи. Сања има Ретов синдром, риједак генетски поремећај, који доводи до непокретности, губитка способности размишљања и комуникације, напада, проблема са дисањем. Мајка Биљана 24 часа спроводи уз њу.

Биљану и Сању на Велики петак посјетиле су чланице актива жена СНСД-а Лакташи.

Актив жена СНСД-а до сада у оквиру хуманитарне акције посјетио је осам породица којима је уручио помоћ, као и вртић "Принцеза Катарина Карађорђевић" гдје су малишане обрадовли новим играчкама.

Уједињена Српска честитала је хришћанима највећи празник - Васкрс. За најмлађе суграђане на централном бањалучком тргу организована је подјела јаја и балона.

Чланови ове странке најавили су да ће сутра посјетити вишечлане породице и уручити им симболичне поклоне да би Васкрс прославили на најбољи начин.