latinica  ћирилица
14/04/2017 |  20:48 ⇒ 15/04/2017 | 10:42 | Аутор: РТРС

Арие Ливне: Представништво Српске у Израелу постоји, ПДП води хајку (ВИДЕО)

Шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне демантовао је вечерас тврдње ПДП-а да ово представништво не постоји и оцијенио да ова странка преко њега води хајку против предсједника Српске Милорада Додика.
Арие Ливне - Фото: РТРС
Арие ЛивнеФото: РТРС

Ливне је истакао да Представништво Српске у Израелу, које постоји од 1998. године, никада није било дипломатско и да због тога никада није ни било регистровано у Министарству иностраних послова Израела.

"Представништво се бави привредним проблемима, а не политичким, јер је за њих надлежна Амбасада БиХ у Израелу. Ми заступамо привредне, културне и спортске интересе Републике Српске, а не БиХ", рекао је Ливне за РТРС.

Он каже да се никада ни на једном мјесту није представио као дипломата или као представник државе Израел у Републици Српској или на било ком другом мјесту.

Говорећи о писму министра иностраних послова БиХ и потпредсједника ПДП-а Игора Црнатка у коме се наводи да се новац грађана даје Представништву Републике Српске у Израелу које нити постоји, нити било шта ради, Ливне каже да је изненађен и запрепаштен таквим тврдњама и да зна одакле потиче та хајка на њега.

"У Израелу је то мала група људи, али о томе нећу говорити јер то није питање Републике Српске, а овдје у Српској то ради ПДП, /њен лидер Бранислав/ Бореновић и Црнадак, који су направили од тога политички скандал, тврдећи да је у питању крађа", рекао је Ливне.

Он наводи да је 40 година радио у Свјетској ционистичкој организацији, Јеврејској агенцији, гдје је био генерални директор информативног одјељења и да за то вријеме никада није био довођен у везу ни са каквим злоупотребама новца.

Ливне истиче да је финансијски обезбијеђен, да прима пензију у Израелу и да никада није узео ниједну конвертибилну марку Републике Српске, осим за оно што је било планирано да буде урађено, а о чему постоји документација коју су провјерили ревизори из Израела и Бањалуке.

Он је навео да му је ово веома тежак тренутак у животу јер због тврдњи Бореновића и Црнатка треба да се правда пред својим пријатељима у Републици Српској којих има безброј.

Ливне каже да није тачна изјава Црнатка да у Бањалуци постоји нова зграда на којој пише Арие Ливне, истичући да постоји само зграда на којој пише Јеврејски културни центар Арие Ливне.

"Тај центар прави огроман и важан посао. Доводи амбасадоре који држе тамо предавања, културне вечери и слично. Црнадак је заборавио да су све синагоге и све јеврејске зграде у Бањалуци уништиле усташе и Бошњаци у Другом свјетском рату", каже Ливне.

Према његовим ријечима, Црнадак је заборавио да је у тој згради смјештена прелијепа симболична синагога коју посјећује на стотине странаца.

"Синагога је направљена у помен мојој мајци која је убијена и спаљена у Аушвицу. Нисам тој згради ја дао име Арие Ливне, већ је Јеврејска заједница у Бањалуци једногласно одлучила да се зове Јеврејски културни центар Арие Ливне", навео је он.

Ливне истиче да ту "има мириса антисемитизма".

"Најстрашније је да важни људи као Бореновић и Црнадак и људи око њих праве од тога политички капитал. Све то није против Арие Ливнеа, он је ту неважна личност, то је све уперено против предсједника Републике Милорада Додика, а ја сам само фигура коју су дубоко увриједили", рекао је Ливне, поручивши Бореновићу и Црнатку да треба да се стиде.

Извор: СРНА