latinica  ћирилица
16/04/2017 |  08:43 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Турци подржали Ердогана, славље на улицама (ВИДЕО)

Након 99 одсто избројаних листића, 51,3 одсто гласача гласало је за уставне промјене на референдуму у Турској.
Ердоган на референдуму о уставним  промјенама - Фото: РТРС
Ердоган на референдуму о уставним промјенамаФото: РТРС

Ранији резултати показивали су да опција "да" води десет одсто, али је разлика постепено смањена како су пристилази гласови из осталих мјеста. Опција "не" преузела је вођство у три највећа турска града Истанбулу, Анкари и Измиру и на југоистоку Турске, гдје Курди чине већину.

Замјеник предсједника највеће опозиционе странке у Турској Републиканске народне партије Ердал Аксунгер најавио је да ће захтјевати поновно пребројавање до 60 одсто гласова на референдуму.

Велики број грађана у градовима широм Турске окупио се вечерас како би прославили резултате референдума. Окупили су се испред сједишта владајуће Странке правде и развоја у Анкари и окружних централа те странке у Истанбулу и Измиру.

Турци славе резултате референдума (Фото: AFP)

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган честитао је побједу представницима политичких партија које су биле протагонисти приједлога уставне реформе у тој земљи.

Након објављивања прелиминарних резултата, Ердоган је телефонски разговарао са предсједником владајуће Странке правде и развоја Биналијем Јилдримом, предсједником опозиционе Партије националног покрета Девлетом Бахчелијем и предсједницима мањих партија које су учествовале у кампањи за подршку реформама.

Он је захвалио свим учесницима кампање и свим бирачима који су изашли на референдум, те пожелио да резултат референдума буде од користи за турску државу и народ.

Побједа опције "да" значи да ће 18 уставних амандмана измијенити турски систем владавине са парламентарног на предсједнички и биће укинута функција премијера, а предсједник ће добити већа овлаштења.

Предсједник према постојећем Уставу има углавном церемонијалну улогу и овлаштења су углавном у рукама премијера и парламента.

Према новом Уставу, привремена овлаштења која је Ердоган добио увођењем ванредне ситуације због неуспјелог војног удара у јулу прошле године, остаће трајна.

Јилдирим прогласио побједу на референдуму

Турски премијер Бинали Јилдирим прогласио је побједу на референдуму о уставним промјенама којима се проширују овлашћења предсједника, након 99 одсто пребројаних гласова.

Укупно 51,3 одсто Турака подржало је амандмане на Устав након 99 одсто обрађених гласова.

Јилдирим је рекао да гласови против промјена имају исту вриједност као гласови који им иду у прилог. Он је навео да посљедња ријеч припада народу, и да су Турци рекли "да".

Опозиција тврди да је Изборни одбор одобрио превару

Одлука коју је Виши изборни одбор донио у посљедњем минуту да се листићи без печата прихвате као валидни изазваће озбиљне проблеме око легитимитета данашњег референдума, рекао је замјеник највеће опозиционе Републиканске народне партије у Турској Булент Течан.

У саопштењу Одбора објављеном на интернет страници неколико часова прије затварања гласачких мјеста наводи се да ће бројати и листиће на које званичници нису ставили печат уколико не буде могло да се докаже да су лажни.

Одлука је донијета на основу великог броја притужби да званичници Одбора на биралиштима нису стигли да ударе печат на листиће.

"Виши изборни одбор је одобрио превару на референдуму", истакао је Течан у сједишту партије у Анкари.

У пуцњави погинуле три особе

Три особе погинуле су у оружаном инциденту између двије групе мјештана села Јабанарди у провинцији Дијарбакир на југоистоку Турске током гласања на референдуму, јавили су данас локални медији.

Турска телевизијска станица "НТВ" наводи да се пуцњава догодила недалеко од гласачког мјеста.

Према медијским извјештајима, сукоб је избио око несугласа око политичких ставова.

Турска новинска агенција Анадолија преноси да су двије особе ухапшене.

Извор: Агенције