latinica  ћирилица
18/04/2017 |  09:21 | Аутор: РТРС

Петрић: Изборни закон зрео за отпис

Члан Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић сматра да је Изборни закон БиХ зрео за отпис, али да за усвајање новог нема политичке воље.
Бранко Петрић - Фото: СРНА
Бранко ПетрићФото: СРНА

"Имамо много кодификован изборни законик у коме је натрпано све и свашта. Преживио је 20 промјена од 2001. године које су биле парцијалне, тако да се међусобно искључују", рекао је Петрић, који је и предсједавајући Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства.

Он за "Глас Српске" тврди да су Изборни закон и дијелом Устав БиХ супротни основним начелима и конвенцијама, што мора бити усклађено.

Говорећи о проблемима у изборном процесу и питању централног бирачког списка, Петрић је подсјетио да је систем пасивне регистрације бирача уведен 2006. године и централни бирачки списак позициониран у поглавље три Изборног закона БиХ.

"У протеклих више од 10 година показао је своју мањкавост и потребу за ремонтом, а чињеница је да је на бирачком списку вишеструко више гласача од природног прираштаја у поређењу са претходним изборима. Имамо вишеструку несагласност са свим показатељима као да није било демографских губитака и то показује да нешто није у реду", рекао је Петрић.

Извор: Срна