latinica  ћирилица
18/04/2017 |  18:00 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Марин увјерен да ће управа ЖРС испоштовати договор са синдикатима

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Бањалука Златко Марин рекао је да је увјерен да ће управа Жељезница Републике Српске испоштовати ранији договор са синдикатима о томе да неће бити одбијања дневница и санкционисања радника који су учествовали у мартовским протестима жељезничара.
Златко Марин - Фото: blic.rs
Златко МаринФото: blic.rs

"Свима је нама интерес да сада буде мир. Нисмо ми безвезе изашли да штрајкујемо глађу. Чињеница је да нама читаву прошлу годину није исплаћиван топли оброк", рекао је Марин Срни.

Марин је истакао да тренутно нема разлога за штрајк радника "Жељезница Републике Српске" /ЖРС/, јер је управа предузећа за сада испоштовала већину захтјева синдиката.

"Тачно је да је исплаћен топли оброк за март и да се чека исплата мартовске плате која по закону треба да буде исплаћена до краја овог мјесеца", напоменуо је Марин.

Он је подсјетио да су синдикати на посљедњем састанку са Управом Жељезница Републике Српске договорили да неће бити обустављања дневница и покретања дисцилинских поступака против радника који су учествовали у штрајку.

Радници "Жељезница Републике Српске" организовали су у марту протестну шетњу у Бањалуци, тражећи обуставу примјене новог Правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, исплату плата и свих материјалних трошкова у законским роковима, поштовање судских извршних пресуда, покретање одговорности и смјену Управе.

Након протестне шетње, одређени број радника одлучио је да ступи у штрајк глађу на Жељезничкој станици Бањалука, док им није уплаћена фебруарска плата.

Извор: Срна