latinica  ћирилица
19/04/2017 |  12:32 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Одобрен програм обиљежавања Дана Војске Републике Српске

Одобрен је план прославе Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, рекла је Срни шеф Канцеларије за односе с јавношћу Министарства одбране БиХ Ума Синановић.
Трећи пјешадијски Република Српска пук - Фото: РТРС
Трећи пјешадијски Република Српска пукФото: РТРС

Синановићева је истакла да ће бити реализовано све што је планирао командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадир Недељко Копуз.

Она је навела да је у оквиру одобреног плана прославе и обраћање предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Војска Српске Републике основана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци.

Иванић: Предсједник Српске има право да се обрати војницима

Предсједништво БиХ запримило је допис Министарства одбране БиХ у вези са прославом Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и Дана Војске Републике Српске, а којим се од Предсједништва БиХ тражи став у вези са програмом прославе и обраћањем предсједника Републике Српске на централној свечаности.

При том се тражи да се размотри могућност да предсједник Републике Српске, Милорад Додик, на Дану Војске Републике Српске не држи говор.

Младен Иванић сматра да то отвара нову политичку кризу у БиХ.

"Непотребно је то, не знам смисао стављања под упитник ствари које су нормално ишле од настанка Оружаних снага БиХ. Предсједник је врховни командант ВРС, и мора имати право да се обрати војницима који настављају традицију Војске Републике Српске", рекао је Иванић.

Он тврди да постоје снаге којима требају кризе у БиХ, и да оне у посљедње вријеме не долазе из Републике Српске.

"То долази ујдрума од политичких структура из Федерације БиХ. Имам могућа рјешења, али ово је све бесмислено", утврдио је Иванић.

Каже да не зна шта је циљ новог приједлога, али каже:

"Они који томе дају допринос из ФБиХ, јасно је да су спремни жртвовати стабилност и нормалан живот зарад политичких циљева", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

Извор: СРНА, Н1