latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:47 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Насер Кељменди поново иза решетака

Апелациони суд /самопроглашеног/ Косова наложио је да се Насер Кељменди, оптужен за убиства, организовани криминал и трговину дрогом, пребаци у притвор. Кељменди, који је до сада био у кућном притвору, иза решетака ће остати до 3. јуна.
Насер Кељменди (Фото: N1) -
Насер Кељменди (Фото: N1)

- Судско вијеће апелационог суда, које чине двојица међународних судија и судија са Косова, прихватило је жалбу на одлуку Основног суда у Приштини - навео је портпарол суда Арбер Јашари.

Одлуку о пребацивању Кељмендија у кућни притвор, Основни суд у Приштини донио је 20. фебруара.

Специјално тужилаштво /самопроглашеног/ Косова против Кељмендија је подигло оптужницу јула 2014. за организовани криминал, тешко убиство, куповину, посједовање, расподјелу и неовлашћену продају ризичних наркотика и психотропних супстанци.

Из Тужилаштва тврде да је Кељменди био лидер и вођа криминалне организоване групе, док се као тешко убиство наводи убиство Рамиза Делалића у Сарајеву 2007.

У случају који се води против Кељмендија крајем октобра прошле године свједочио је лидер СББ-а и делегат у Дому народа ПСБиХ Фахрудин Радончић.

Свједочење Радончића се сматра кључним у овом судском поступку. До сада су, по позиву тужилаштва, у овом случају свједочили Азра Сарић, Алдин Хајдаревић, Шејла Турковић, Емир Полак, Мухамед Ушановић као и неколико заштићених свједока путем видео линка из Сарајева.

Кељмендијево име је већ дуго година на црној листи САД, а тужилаштво сматра да би могућа затворска казна обуставила функционисање једног од највећих ланаца за трговину дрогом, којим су, по наводима оптужнице, кријумчарене илегалне супстанце од Турске до средње Европе.

Кељменди је ухапшен на Косову у мају 2013. на основу Интерполове потјернице, а суђење је почело у јануару 2015.

Кељменди се тада изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице оптужујући бх. правосуђе за, како је тада рекао, монтирање поцеса.

Извор: РТС