latinica  ћирилица
20/04/2017 |  08:17 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

Русија није блокирала изјаву СБ УН о Сјеверној Кореји

Стална мисија Русије у УН изразила је изненађење због извјештаја да је руска делегација наводно блокирала приједлог изјаве за медије Савјета безбедности УН у којој се осуђује лансирање ракете у Северној Кореји.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images

"Веома смо изненађени извјештајима који су се појавили о томе да је руска делегација наводно блокирала нацрт извјештаја за медије Савјета безбједности УН, у којем се осуђује лансирање ракете од Пјонгјанга 15. априла", наводи се у саопштењу објављеном на сајту представништва.

Представништво Русије је објаснило да је руска делегација скренула пажњу да је у нацрту, који је предложила делегација САД, било низ претходно некоординисаних формулација, преноси "Спутњик".

"Предложени документ садржи низ претходно неусаглашених формулација уобичајених за осуду ракетних проба Сјеверне Кореје. Конкретно, из стандардног текста уклоњене су ријечи 'путем дијалога' за проналажење рјешења ситуације на Корејском полуострву. Као што је познато, ове ријечи представљају цитат из параграфа 48 посљедње резолуције Савјета безбједности УН 2321 о санкцијама уведеним Сјеверној Кореји", истиче се у саопштењу.

Делегација Русије само је тражила да се врати важан политички језик, али делегација САД је без објашњења прекинула рад на документу и навела да је Русија блокирала изјаву за медије.

Раније су неки западни медији извијестили да је Москва наводно блокирала нацрт изјаве који су предложиле САД.

Извор: СРНА