latinica  ћирилица
20/04/2017 |  09:17 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Дијалог о Степинцу у наредна два дана у Пожеги

Пожеги ће сутра и у суботу, 22. априла, бити одржан четврти састанак мјешовите католичко-православне комисије која треба да расвијетли улогу и одговорност кардинала Алојзија Степинца за злочине у Независној Држави Хрватској /НДХ/ током Другог свјетског рата.
Степинац - Фото: РТРС
СтепинацФото: РТРС

Конкретна тема састанка биће "Однос надбискупа Степинца према Српској православној цркви /СПЦ/ од 1941. до 1945. године", најављено је на званичној страници Пожешке бискупије, преноси "Политика".

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је раније за овај лист да послије три од шест предвиђених састанака није сигуран да је мјешовита комисија на половини рада јер многа кључна питања и периоди нису разматрани.

"Не знамо какву ће одлуку папа донијети. Као што рече Његова светост патријарх српски Иринеј, католике ће обавезивати, а ми ћемо бити задовољни или незадовољни", рекао је владика Порфирије.

Римокатоличка црква покренула је процедуру Степинчеве канонизације, чему се СПЦ жестоко противи јер га сматра одговорним за злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у Хрватској за вријеме НДХ.

Због супротстављених ставова двије цркве, папа Фрањо је иницирао формирање мјешовите комисије која има задатак да укрсти историјске аргументе.

Тиме је, практично, папа Фрањо зауставио процес проглашења Степинца за свеца док комисија не оконча дијалог.

Степинац је одмах по уласку Нијемаца у Загреб 10. априла 1941. подржао оснивање НДХ, пружао је подршку усташком режиму, а 1945. борио се за очување тог режима.

У његовом сједишту у Каптолу послије рата нађена је усташка документација и злато које су усташе опљачкале од Срба и Јевреја.

Извор: СРНА