latinica  ћирилица
20/04/2017 |  10:25 | Аутор: РТРС

Китаровић: Лакше смо улазили у ЕУ док нисмо били чланица

Лакше се улазило у Словенију у Европску унију када Хрватска није била члан ЕУ, изјавила је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: РТРС
Колинда Грабар КитаровићФото: РТРС

Због великих гужви на спољним границама ЕУ, посебно између Словеније и Хрватске, предсједница Колинда Грабар Китаровић је позвала челнике ЕУ на хитно изналажење рјешења за несметани проток роба и путника имајући у виду скори почетак туристичке сезоне.

Осим тога, указала је на, како је рекла, апсурд да су грађани Хрватске лакше улазили у државе ЕУ док та земља није постала чланица Уније.

Гужве на граничним прелазима посебно су биле изражене током протеклих васкршњих празника, а након што је на снагу ступила Уредба Европског парламента о јачању контроле провјером релевантних база података.

Китаровић је званичнима ЕУ указала да је начин примјене споменуте Уредбе од надлежних словеначких органа проузроковао вишечасовне застоје на граничним прелазима двије државе, уз низ директних и тренутних, али, како је навела, и индиректних потенцијално дугорочних посљедица, поготово ако би се такав начин примјене Уредбе наставио.

"Прије свега, држављани држава чланица Европске уније, суочени са увођењем системских контрола на граници између Хрватске и Словеније, исказали су изразито незадовољство таквом новом праксом, а посебно дужином чекања на граничну контролу", навела је Китаровић у писму челницима ЕУ.

Притом, додала је, између Хрватске и Словеније створила се препрека слободном кретању особа каква постоји на спољним границама Европске уније, а не на оној између двије државе чланица.

"Морам нагласити да се држављани Хрватске ових дана питају како то да им је било лакше ући у Републику Словенију и Европску унију док Хрватска није била чланица Европске уније него сада када јест. То је заиста апсурд", сматра Китаровић.

Указала је да је поступање Словеније у хрватској јавности створило утисак остварења неодговорних најава неких словеначких политичара да та држава према Хрватској може предузети одређене мјере и онемогућити долазак туриста, као одговор, својеврсно средство присиле или реторзије, на ставове Хрватске у вези арбитражног поступка који званични Загреб сматра неповратно компромитованим.

Хрватска предсједница је истакла да Хрватска са Словенијом жели да изграђује што боље односе, те напоменула да, на примјер, истовремено у протеклом периоду на граници Хрватске и Мађарске није било већих проблема упркос појачаном обиму саобраћаја.

Она је позвала званичнике ЕУ да, у оквиру својих надлежности, хитно изнађу рјешење да се на границима Хрватске и других држава чланица ЕУ, дакле унутрашњим границама ЕУ, примијени режим граничних контрола који ће омогућити несметан проток особа и роба, као и досад.

Нагласила је да све то ни на који начин не доводи у питање спремност Хрватске на пуно спровођење правних тековина ЕУ па и оних у погледу шенгенског законодавства, посебно имајући у виду настојања Хрватске да постане чланица тог шенгенског простора у скоријем периоду.

"Али дужност свих држава чланица и институција ЕУ је да обезбиједи безбједност наших грађана. Република Хрватска своје спољне границе надзире уједно и као границу Европске уније, укључујући надзор протока особа и роба из трећих земаља", навела је Китаровић, пренијели су хрватски медији.

Извор: Танјуг