latinica  ћирилица
20/04/2017 |  10:43 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Бившем хрватском генералу двије године затвора због проневјере

Бивши хрватски генерал Владимир Загорец осуђен је у аустријском граду Клагенфурту на двије године затвора због проневјере кредита, којом је Хипо Алпе Адрија банка оштећена за 17,6 милиона евра.

Осим Загорца на двије године затвора осуђен је и бивши члан управе ове банке Гинтер Штридингер, а адвокат Гералд Х. из Лихтенштајна, који је био повјереник између Загорца и Хипо банке, на двије године условно.

Према ријечима државног тужиоца Роберта Рифела, Загорец је за потребе улагања у пројекте са некретнинама у Хрватској посредством фондација у Лихтенштајну подигао 49,43 милиона евра кредита, преносе хрватски медији.

- Ови кредити су били несразмјерно високи, па су због тога економски потпуно неоправдани јер су били намијењени фиктивним и прецијењеним земљиштима - рекао је Рифел у завршној ријечи.

Разлику између стварне откупне цијене земљишта и некретнина и оне приказане банци Загорец је, наводи се у пресуди, "систематски задржавао за себе".

У пресуди се додаје да је Штридингер као високопозиционирани менаџер банке помагао Загорцу у остваривању ових кредитних послова.

Загорчев бранилац Ксенија Врзина одбацила је наводе из пресуде и најавила да ће уложити жалбу.

Загорец је у Хрватској осуђен на седам година затвора након што је утврђено да је одлазећи са дужности помоћника министра одбране из сефа министарства украо дијаманте вриједне најмање пет милиона долара.

Бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић одузео је Загорцу генералски чин након што му је Врховни суд Хрватске потврдио пресуду у овом случају.

Извор: СРНА