latinica  ћирилица
20/04/2017 |  11:00 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Иванић и Груевски о политичкој кризи у Македонији

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски у Скопљу су позитивно оцијенили односе БиХ и Македоније, које карактерише узајамно пријатељство и разумијевање.
Младен Иванић (фото: N1) -
Младен Иванић (фото: N1)

Груевски је упознао Иванића о аспектима политичке кризе у Македонији и ставовима ВМРО-ДПМНЕ о кључним питањима и начинима за превазилажење проблема, саопштено је из ВМРО-ДПМНЕ.

На састанку је изражено незадовољство ВМРО-ДПМНЕ такозваном тиранском платформом, договореном у сусједној земљи, и негативним посљедицама које изазива такво мијешање у унутрашње ствари сусједне државе, супротно принципима добросусједства.

Истакнуто је да је ВМРО-ДПМНЕ за очување унитарности, грађанског карактера и поштовања права принципијалне подршке свих заједница у држави и суживот између Македонаца, Албанаца, Турака, Рома, Срба, Влаха, Бошњака и осталих.

Груевски је поновио став ВМРО-ДПМНЕ да је једини начин изласка из кризе организовање брзих парламентарних избора, заједно са редовним локалним изборима.

Делегација БиХ, коју предводи предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, отпутовала је у уторак, 18. априла, у званичну посјету Македонији.

Иванић се у одвојеним сусретима састао са предсједником Македоније Ђорђем Ивановим и предсједником Владе Емилом Димитријевим, а положио је вијенце на Споменик палим херојима Македоније.

Током боравка у Македонији, предвиђен је састанак и са предсједником опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зораном Заевом.

Иванић и Иванов поручили привредницима - односи двије земље најбољи у региону

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник Македоније Ђорђе Иванов поручили су привредницима и пословним људима да су односи двије земље најбољи у региону, али да је економску сарадњу неопходно подићи на још виши ниво.

Иванић - Иванов (Фото: predsjednistvobih.ba)

Обраћајући се присутним на Привредном форуму БиХ и Македоније који се у оквиру званичне посјете делегације БиХ Македонији одржава у Скопљу, Иванић је рекао да је, осим политичког, неопходно створити и позитиван пословни амбијент у обје земље у којем ће се привредници осјећати сигурно и који ће привући нове инвеститоре.

"Обавеза политичара јесте да, осим строго политичких тема, урадимо све и да олакшамо живот привредницима и створимо услове за развој привреде. Без економског развоја нема ни дугорочне политичке стабилности. Пословни људи морају да осјете јасне ефекте и да остварују профит, јер је само тако могуће створити и услове за бољи и квалитетнији живот грађана", рекао је Иванић.

Он је подсјетио на послијератну ситуацију, када је БиХ имала проблем општег имиџа, због којег није било никаквих улагања.

"Позитивно је ипак то што, иако улагачи тешко долазе, кад дођу ријетко напуштају БиХ. Ако сви истински дамо све од себе, могуће је направити добар амбијент. Задовољство ми је што имам прилику да видим овакав скуп и очекујем да резултат овог привредног форума буде унапређење првенствено ваше међусобне пословне сарадње, од чега ће аутоматски и наше двије земље имати корист", поручио је Иванић.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов је истакао да су односи БиХ и Македоније пријатељски, те да се у спољнотрговинској размјени Македоније БиХ налази на 20. мјесту.

"Имајући у виду ниво политичке и културне сарадње, несхватљиво је како двије толико просторно и културно блиске земље могу да имају тако низак ниво економске сарадње. Зато смо данас ту, да појачамо сарадњу и да наша економија и грађани од тога имају корист", рекао је Иванов у обраћању привредницима.

На Привредном форуму у Скопљу учествује 11 компанија из БиХ и 35 из Македоније, као и представници Спољнотрговинске коморе и Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ /Фипа/.

Иванић - Иванов (Фото: predsjednistvobih.ba)

У оквиру званичне посјете делегације БиХ, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и замјеник министра иностраних послова Македоније Илија Исајловски потписали су Споразум о сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Македоније у процесу приступања ЕУ.

Споразум ће допринијети бржем процесу европских интеграција БиХ, уз размјену знања и искустава са Македонијом и представља једну од обавеза БиХ из Споразума о стабилизацији и продруживању са ЕУ.

На крају званичне посјете, Иванов је са Иванићем и делегацијом БиХ обишао Етно-село "Незири",саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић је синоћ у одвојеним сусретима са предсједником Македоније Ђорђом Ивановим, предсједником Владе Емилом Димитриевим, предсједником Социјалдемократског савеза Македоније Зораном Заевим и предсједником ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским разговарао о актуелној политичкој ситуацији у двије земље и могућностима за разрјешење политичке кризе у Македонији.

У делегацији БиХ су, осим Иванића, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, амбасадор БиХ у Македонији Лепа Бабић, као и представник Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Андријана Катић.

Извор: СРНА