latinica  ћирилица
20/04/2017 |  11:57 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Вулин: Брисел мора да зна да Велика Албанија значи велики рат

Приштина и Тирана јасно су рекле да им је циљ "Велика Албанија", што се може спровести само великим Балканским ратом, а све то мора бити јасно Бриселу, на коме је сва одговорност за будуће догађаје, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Приштина и Тирана јасно су рекле шта им је циљ, то је 'Велика Албанија' и уједињење свих Албанаца, гдје год они живе, у један етнички простор. То се може спровести само великим Балканским ратом, а све то мора бити јасно Бриселу, који, ако није у стању бар да осуди, да стави до знања да ће такво понашање казнити, онда је сва одговорност за будуће догађаје на њему", рекао је Вулин Танјугу.

"Знате, када добијете тако благе реакције из Брисела, у којима се готово изражава разумијевање за љутњу Едија Раме и пријетњу Балканским ратом, онда можете очекивати да ће се и Тачи огласити, пошто види да је такво понашање некажњено. Морате очекивати да ће се и он огласити и да ће и он најавити могућност рата", рекао је министар.

Вулин је, реагујући на изјаву предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да ће, уколико ЕУ "затвори врата" Косову, сви Албанци у региону живјети у једној држави, нагласио да је Тачи и настао као терориста, у рату, те да се не може очекивати од њега да разумије било шта друго.

Истакао је да, ако Брисел буде наставио да тако благо реагује на пријетње Балканским ратом, онда мора да разумије да је сва одговорност за све што ће се дешавати на Балкану његова.

"Одговорност није више ни на Албанији, ни на Приштини, јер ми знамо да су они одувијек сањали 'Велику Албанију', да ће је увијек сањати и да ће учинити све да до ње и дође, уколико не буду били заустављени, уколико не буду били кажњени прије него што покушају. И Приштина и Тирана јасно су рекле шта им је циљ. Циљ им је 'Велика Албанија' и уједињење свих Албанаца гдје год они живе у један етнички простор. Одговорност је сада на Бриселу", истакао је министар.

Вулин је подвукао да се пројекат "Велика Албанија" може спровести само великим Балканским ратом, да је то јасно свима, те да мора бити јасно и Бриселу, који је до сада благо реаговао.

"Ако није у стању бар да осуди, да стави до знања да ће такво понашање казнити, онда је сва одговорност за будуће догађаје на њему", јасан је Вулин.

Извор: РТС/Танјуг