latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:12 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Синдикалци Митала забринути због најављене продаје РЖР Љубија

Представници синдикалних организација Арселор Митала из Приједора и Зенице упутили су данас захтјев да они који су одговорни за коначну одлуку о продаји акција РЖР Љубија добро размотре све чињенице и донесу праву одлуку која ће радницима обезбиједити послове и довести до истинског просперитета.
Прес - Синдикат - Фото: РТРС
Прес - СиндикатФото: РТРС

Поручили су да су забринути за егзистенцију, јер у Израел инвестмен групи не виде озбиљног произвођача жељезне руде, као што је то Митал.

На конференцији за новинаре ових синдиката у Бањалуци ненајављено је стигао и директор израелске компаније Израели инвестмент груп, Евгениј Зотов, чију је понуду Влада Српске прихватила.

Он је синдикалцима и новинарима покушао да објасни да има озбиљне намјере и гарантовао развој рудника и очување радних мјеста.

Зотов је нагласио да се бави рударством више од 20 година, те да гарантује свим радницима у заједничком предузећу да ће имати посао.

"Нудимо улагање у развој Љубије и Томашице, а нека Арселор Митал ради у Омарској", рекао је Зотов.

Прес конференција синдиката претворила се у свађу. Док је Зотов убјеђивао раднике да не страхују и да је њихова понуда боља од Митала, синдикалци су га нападали, тврдећи да се ради о превари.

Предсједник синдиката радника Арселор Митала из Приједора Миланко Стојнић апеловао је на посланике Народне скупштине Републике Српске да гласају по савјести када се буде гласало о продаји РЖР Љубија. Његов колега из зеничког Митала Зухдија Капетановић навео је да није могу наћи довољно информација о понуђачу из Израела, истичући да је интерес да опстане компанија и радна мјеста, те да се настави запошљавање.