latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:32 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

"Одметнути" посланици СДА: Гласаћемо за повећање акциза ако ...

Одметнути посланици СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедоивћ и Садик Ахметовић подржаће на данашњој сједници сет закона о повећању акциза, уз услов да буду усвојени закључци које су предложили.

Још је неизвјесно хоће ли закон о акцизама бити усвојен на данашњој сједници и који ће га посланици подржати.

Ахметовић је рекао новинарима у Сарајеву да је ријеч о закључцима које су заједно припремили, уз консултацију са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и федералним премијером Фадилом Новалићем.

Он је одбацио медијске спекулације према којима је своје гласање условљавао личним уступцима.

"У вези са гласањем о акцизама највећи притисак праве они којима је потребан новац да очувају политичке позиције, а с њима су у принципу и они који имају фирме и једино гледају лични профит. Ако је власт одговорна и уколико ће проводити закључке, онда то даје наду да ће се грађанима ублажити овај нови намет. Због тога моје гласање зависи од судбине закључака", појашњава Ахметовић.

Овим закључцима, Ахметовић и Мехмедовић траже да након усвајања Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ не дође до повећања малопродајне цијене нафте све док се цијена на берзи драстичније не повећа /минимално 20 одсто/, а ако дође до већег повећања цијена нафте на берзи, Агенција за заштиту потрошача, заједно са владама, контролисаће формирање цијена нафте у малопродаји да не би дошло до повећања цијена основних производа потребних за живот људи у БиХ.

Они траже да разлика цијене од повећане акцизе /10 плус пет фенинга/ оптерећене ПДВ-ом, што износи 2,6 фенинга, треба бити усмјерена искључиво за подстицај пољопривреди /плави дизел/, за шта се задужују ентитетска министарства пољопривреде, затим да закон о подстицању пољопривреде у Федерацији БиХ буде усвојен у року од 90 дана, те да буде покренута реформа јавне управе и да се обезбиједе уштеде неопходне за буџетску избалансираност.

У закључцима се наводи да треба предложити акциони план за финансијску одрживост и економску стабилност буџета свих нивоа, без захватања кредита ММФ-а, у року од 60 дана, као и да треба ангажовати домаће и свјетске стручњаке да се у року од шест мјесеци уради стратегија развоја БиХ која би била усвојена у Парламентарној скупштини БиХ и ентитетским парламентима, без значајног задуживања, а користећи постојеће ресурсе БиХ.

Ахметовић и Мехмедовић очекују да се о овим закључцима данас изјасни Представнички дом парламента БиХ током расправе о сету закона о акцизама, који је на дневном реду сједнице.

Извор: СРНА