latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Линта: Хрватска власт треба да осуди одлуку о додјели награде Јакову Седлару

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је државни врх Хрватске, делегацију ЕУ, те амбасаде САД и држава ЕУ у Загребу да јавно осуде скандалозну одлуку о додјели награде Града Загреба "фашисти Јакову Седлару" и да затраже од одборника загребачке скупштине да је преиспитају.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он је оцијенио да је одлука Градске скупштине Загреба да награду Града Загреба за филм и позориште за ову годину уручи аутору профашистичког документарног филма "Јасеновац - истина" Јакову Седлару скандалозна и срамотна, те да је стога треба осудити.

"Јаков Седлар у поменутом филму пориче геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима који се десио у Другом свјетском рату и шири отворену мржњу и позива на насиље према Србима јер су, тобоже, стварали мит о усташком Јасеновцу због чега су Хрвати постали у Хрватској грађани другог реда. Јасеновац назива сабирним и радним логором и истиче бесрамну лаж да је он постао прави логор смрти тек након Другог свјетског рата", појаснио је Линта.

Он је навео да, иако је Седлар отвореним позивањем на мржњу и насиље према Србима прекршио члан 325. став 4 Кривичног закона Хрватске, којим се прописује казна до три године затвора, Државно тужилаштво још увијек није подигло оптужницу против њега, а узимајући у обзир чињеницу да је хрватско правосуђе етнички мотивисано то није реално ни очекивати.

"У случају да предсједник ХДЗ-а и предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић јавно не осуди одлуку о додјели награде фашисти Јакову Седлару и не затражи њено укидање то ће бити још једна увреда и понижење српских, јеврејских и ромских жртава", поручио је Линта.

Загребачка Градска скупштина јуче је одлучила да се награда Града Загреба уручи режисеру Јакову Седлару.

Против ове одлуке били су одборници СДП-а и ХНС-а.

Извор: СРНА