latinica  ћирилица
20/04/2017 |  13:20 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Гостић: Смијенити руководство Топлане у Добоју

Предсједник Градског одбора СНСД-а Добој Урош Гостић очекује да буде преиспитана одговорност руководства Градске топлане због одлуке да не продужи сезону гријања, упркос ниској температури.
Урош Гостић - Фото: nezavisne novine
Урош ГостићФото: nezavisne novine

Гостић каже да то представља директан удар на грађане, који ће бити приморани да користе алтернативна средства за гријање.

"Господа из Градске топлане држала су се само једне стране закона, па су 16. априла искључили гријање, угасили котлове. То нису смјели да раде, с обзиром на то да је температура била испод нивоа на којем су обавезни да грију. Температура пада из дана у дан, а грађани немају гријање", напоменуо је Гостић.

Он је рекао да је добојски СНСД данас на конференцији за новинаре изразио незадовољство таквом одлуком руководства Градске топлане и најавио да ће о томе бити ријечи на сједници градске Скупштине у понедјељак, 24. априла.

Гостић каже да одговорни у Топлани заслужују да буду смијењени и због чињенице да су предузеће довели у ситуацију да нема залиха енергента.

Директор Градске топлане Здравко Петровић рекао је да су сезону гријања завршили у недјељу, 16. априла, у складу за законским условима, и неће потпаљивати пећи упркос захлађењу и сњежним падавинама.

Он је појаснио да је потпаљивање пећи које као енергент користе лигнит компликован и скуп процес, те да је, према плану одржавања Топлане, већ почело хемијско чишћење котлова да би се приступило ремонту.

Петровић је рекао да је протекла сезона била рекордна у потрошњи лигнита, потрошено је 45.000 тона, да у залихама имају количину за свега два дана гријања, а потпала пећи захтијева велику количину овог енергента.

Градска топлана Добоја снабдијева 8.500 корисника и грије 525.000 метара квадратних површине.

Извор: СРНА