latinica  ћирилица
20/04/2017 |  14:20 | Аутор: РТРС

ЕУ позвала власти у Приштини да врати земљу Високим Дечанима

Канцеларија ЕУ у Приштини позвала је власти самопроглашеног Косова да, без одгађања, спроведу одлуку тамошњег Уставног суда којом се потврђује право власништво Манастира Високи Дечани на 25 хекатара земљишта.
Манастир Високи Дечани (Фото: Wikipedia/IsmailGagica) -
Манастир Високи Дечани (Фото: Wikipedia/IsmailGagica)

Указано је да је ЕУ забринута због неспровођења одлуке Уставног суда која је донесена 20. маја 2016. године, а односи се на спор у вези са власништвом земље у Дечанима.

"Одлуке највишег правног органа /самопроглашеног/Косова су коначне и морају се спроводити. ЕУ позива власти на свим нивоима да покажу поштивање за владавину права као основног демократског начела. Одлука треба да буде спроведена у потпуности без одгађања", наведено је у саопштењу Канцеларије ЕУ у Приштини.

ЕУ је истовремено осудила све акције које би блокирале приступ или на други начин реметиле живот у Манастиру Високи Дечани, преносе београдски медији.

Реаговање из ЕУ је услиједило након што су представнци друштва албанских историчара "Али Хадри" у Дечанима најавили блокаду прилаза Манастиру Високи Дечани ако до 21. априла Влада у Приштини не одбаци одлуку Уставног суда о потврђивању права власништва манастира над својим имањем.

У прогласу друштва историчара од прије 10 дана, осим ултиматумом, пријети се и ескалацијом безбједносне ситуације у Дечанима. "Ако дође до ескалације, она неће бити наша одговорност", поручили су из албанског друштва.

Извор: СРНА