latinica  ћирилица
20/04/2017 |  14:57 | Аутор: РТРС

Ђурић: Покушај изазивања нових тензија и сукоба

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да, у тренутку када се звецка изјавама о прекрајању граница и стварању фашистичке "велике Албаније" на територији Србије, помињати било какву могућност формирања такозване војске Косова, супротно Резолуцији 1244, представља покушај изазивања нових тензија и сукоба.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да се Србија оштро противи формирању такозване војске Косова, што је супротно и мандату Кфора и Уставу Србије, те да тако нешто не би добро донијело ни Албанцима, ни Србима.

Ђурић је, обраћајући се на Амбасадорском форуму о актуелном стању у дијалогу Београда и Приштине, рекао да је тај процес данас у кризи због чињенице да на бриселском столу није оно чему се Приштина надала - признање једнострано проглашене независности Косова, што је, најблаже речено, нереално очекивање.

Он је додао да Београд бриселски дијалог посматра кроз призму Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, која не доводи у питање државну цјеловитост Србије.

"Можемо разговарати о свим аспектима уређења односа Срба и Албанаца на Косову и Метохији, стварању услова за демократизацију друштва у нашој јужној покрајини, коегзистенцији институција Србије и привремених органа самоуправе у Приштини на смислен и продуктиван начин. Међутим, статус Косова и Метохије није тема о којој се разговара у оквиру дијалога", истакао је Ђурић.

Након обраћања на форуму у Београду, Ђурић је рекао новинарима да је са 40 изасланика страних земаља, међу којима су и оне које су признали независност самопроглашеног Косова, разговарао о томе зашто Срби треба да имају више права него данас, зашто Приштина не спроводи договорено.

Он је напоменуо да до сада није чуо одговор на питање шта ће ЕУ учинити да примора Приштину да спроводи преговоре, нити када се може очекивати да приштинска делегација настави дијалог са Београдом.

"Ми на шта се обавежемо то и спроведемо. Спремни смо, због положаја Срба на Косову и Метохији, да преговоре наставимо што пре", поручио је Ђурић.

Он је рекао да је на форуму говорио и о опасностима идеје "велике Албаније" и преливању нестабилности на низ држава у региону, те да би формирање било какве илегалне оружане формације на територији Србије представљало пријетњу за безбједност у цијелом региону.

Коментаришући изјаву специјалног изасланика ЕУ за Косово Наталије Апостолове, која је рекла да дијалог резултира пријемом привремених институција у различите међународне организације, Ђурић истиче да она или није довољно упозната о томе шта је њен мандат или је сарадници нису упознали о томе шта је предмет преговора.

"/Самопроглашеном/ Косову и Метохији није место ни у међународним спортским организацијама, нити у међународним организацијама уопште", поручио је Ђурић.

Извор: СРНА