latinica  ћирилица
20/04/2017 |  15:33 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Ђокић: Није неизвјесна судбина РЖР Љубија

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић оцијенио је данас у Зворнику да судбина Рудника жељезне руде Љубија није неизвјесна.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Ми не продајемо РЖР већ акције овог рудника, наравно ако Народна скупштина Републике Српске прихвати одлуку Владе Републике Српске о продају акција РЖР Љубија - рекао је Ђокић.

Подсјетивши да је ово предузеће основано 2004. године са Миталом, у чији је састав ушао РЖР Љубија са 49 одсто власништва, Ђокић је рекао да се сада у Арселор Миталу налазе двије столице.

- На једној столици сједи представник Митала и чини 51 одсто васништва и утицаја и на другој РЖР са 49 одсто утицаја - навео је ресорни министар.

Према његовим ријечима, сада се на тој столици од 49 одсто утицаја мијења субјект и умјесто Владе Републике Српске требало би да буде други партнер, па не види разлога да Митал прави проблеме око тога, да ли ће му партнер бити Влада Српске или неко други.

- Очекујем да ће бити искориштена шанса која се сада указује, да се стварају нове инвестиције, развија производња у руднику Љубија које нема већ 25 година и да новим улагањима рударска производња у Приједору траје више десетина година - рекао је Ђокић.

Он је додао да је све то могуће постићи ако за то постоји воља.

- Уколико Митал има друге погледе на то и ако сматра да Влада Републике Српске нема право да управља својима акцијама, односно да их продаје, онда то партнерство није било коректно и то доводи у питање све оно што је за Митал Влада Републике Српске добро урадила - рекао је Ђокић.

Извор: Срна