latinica  ћирилица
20/04/2017 |  15:47 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Приједор- Одборници траже гаранције за рад РЖР Љубије (ВИДЕО)

Одборници Скупштине града Приједора, на наставку сједнице локалног парламента, једногласно су усвојили закључке којима се изражава забринутост због одлуке Владе Републике Српске да акције у РЖР Љубија прода методом непосредног одабира купца.
Скупштина Града Приједора - Фото: РТРС
Скупштина Града ПриједораФото: РТРС

У закључцима које су једногласно подржале све политичке партије из Приједора, између осталог, наведено је да Скупштина града страхује од дестабилизације привредниг сектора, да од Народне скупштине Републике Српске тражи јасне гаранције да ће у Приједору бити настављена експлоатација руде, задржан садашњи број радника и запослен додатни број. Наведено је и да се траже јасне гаранције да ће бити настављена истраживања о потенцијалним рудним ресурсима на овом подручју.

Одборници су једногласно подржали закључке које је предложио градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, поводом одлуке Владе Српске о продаји акција основног капитала РЖР Љубија, а закључке ће упутути посланицима Народне скупштине Републике Српске.

- Позивам народне посланике да врло одговорно приђу одлуци о овом питању, да граду и његовим грађанима дају гаранције за сигурност даљег пословања РЖР Љубија и Арселор Митала, да се обезбиједи да се настави даља запосленост радника - реакао је Ђаковић.

Приједорски одборници од Народне скупштине траже да се из продаје изузме дио имовине РЖР Љубија, која нема значаја за основну дјелатност рудника. Траже и гаранције да ће бити настављена истраживања о рудним ресурсима на овом подручју. Иако је Клуб одборника СНСД првобитно затражио да се из закључака изузму ријечи "изражава забринутост", ипак су прихватили првобитно предложену формулацију и подржали све закључке.

- Наш циљ СНСД-а и у Приједору, и на нивоу Републике Српске, је не само да ради ових 800 људи у Миталу, него и да се у будућности покрену рудници на коповима у Љубији и Томашици и да се на тај начин умјесто 800, запосли 1.300 радника - каже Драго Тадић, предсједник ГО СНСД Приједор и замјеник градоначелника.

Локалном парламенту обратио се и директор Рудника Арселор Митал, Младен Јелача, који је поручио да је израелска компанија аутсајдер у овој дјелатности и да немају никаквих потврда о њиховом искуству, знању и капацитетима.

- Мислимо да нису квалификовани да буду са нама у овом процесу. Квалификација мора да буде праг који треба да се уважи и од стране Владе  - рекао је Јелача.

Сједници локалног парламента присуствовало је и неколико народних посланика. Поручују да је најважније да рудник почне да ради.

Душко Ивић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, каже да ту није ријеч о агонији и да ће Рудник Љубија бити покренут и да се то може рећи грађанима Приједора и регије.

- Да ли у овом или у оном облику, али у сваком случају ће се покренути - навео је Ивић.

О продаји РЖР Љубија, Народна скупштине Републике Српске требало би да се изјасни на сједници, заказаној за 25. април.