latinica  ћирилица
20/04/2017 |  16:46 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Због блокаде рачуна, радници Алумине најавили протест (ВИДЕО)

Већ девети дан рачун зворничке компаније Алумина је у блокади. Компанију је данас посјетио и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
Алумина Зворник - Фото: СРНА
Алумина ЗворникФото: СРНА

Министар Петар Ђокић нагласио је да је за Владу Српске од изузетног значаја пословање Алумине. Ђокић је упознат с посљедицама које трпи Алумина због блокаде рачуна, али и наредним корацима представника Управног одбора, правног тима, али и Синдиката компаније. Према писању портала Капитал.ба, фочанско предузеће Павгорд, које је блокирало рачун Алумине, понудило је да ће одустати од хипотекарних права и смањење износа потраживања од Бирча, под условом да их стечајни управник призна, а њихова потраживања претвори у капитал.

Одлука Основног суда у Зворнику да се 12. априла блокира рачун Алумини, компанији је нанијела велику штету. Дневни губици су око два милиона КМ, а нарушен је и углед компаније, истиче предсједник Управног одбора Алумине. 

Милорад Мотика, предсједник УО компаније Алумина, каже да је ово трагедија  за компанију.

- Имамо своје паре на рачуну, сада неће бити плате. Зашто? Па, зато што се неко игра са Алумином. Да би фабрика поново кренула треба минимално годину дана. И то да изађе регуларно из процеса, треба годину дана и 50 милиона КМ. Уколико се деси блокада рачуна још 2-3 дана, све банке које су са нама радиле ће раскинути уговоре и пустити нам сва дуговања на доспијеће - каже Мотика.

У својим настојањима, Управни одбор има пуну подршку Владе Српске. Министар Петар Ђокић нада се да ће разумијевање показати и правосудне институције. 

- Најисправнију одлуку од интереса и за Републику Српску и за Алумину донио је Окружни привредни суд у Бањалуци који је наложио Основном суду у Зворнику да промијени свој став и да се деблокирају рачуни Алумине - рекао је министар Ђокић.

До данас, своју одлуку Основни суд није промијенио. Нови правни тим компаније предузео је прве кораке. 

Владимир Милошевић, правни заступник компаније Алумина, рекао је да су уступили дио документације МУП-у, односно одјељењу које се бави привредним криминалом.

- Алумина ће данас прослиједити ВСТВ-у у Сарајеву обавјештење о овом непоступању зворничког суда и захтијевати од њих да предузму законске мјере - каже Милошевић.

Оно што је већ сада извјесно, сутра ће у Зворнику испред Основног суда бити организовани протести. Трајаће док Суд не промијени одлуку, напомињу из Синдиката. 

Раденко Смиљанић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Алумине, истиче да немају другог излаза и да је то једино рјешење.

Протестни скуп радника компаније "Алумина", биће одржан сутра у Зворнику на мјесту које је прописано одлуком Скупштине града, рекао је портпарол Полицијске управе Миљан Бобар.

Он је рекао да је Полицијска управа Зворник у договору са организатором јавног скупа усагласила да се скуп одржи на мјесту прописаном одлуком Скупштине града.