latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:01 | Аутор: РТРС

Словенија негира да је крива за гужве на граници

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец одбацио је оптужбе Хрватске да је Словенија крива за недавне гужве на граници и навео да је хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић у писму које је тим поводом упутила званичницима ЕУ изнијела низ неистина.
Карл Ерјавец - Фото: AFP
Карл ЕрјавецФото: AFP

"Чудим се да предсједник једне од држава чланица ЕУ може да каже да неће поштовати арбитражни споразум", додао је Ерјавец.

Он је демантовао да је изрекао пријетњу да ће Словенија блокирати туристе на уласку у Хрватску током туристичке сезоне због арбитаражног поступка, преносе хрватски медији.

"Никада то нисам рекао, моја је изјава злоупотријебљена, што се често догађа у Хрватској. Још једном понављам, ово нема никакве везе са арбитражним поступком. Словенија је дио Шенгена и мора да поштује уредбу ЕУ", рекао је Ерјавец.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић упозорила је европске званичнике да је Словенија примјеном строжих контрола проузроковала вишечасовне застоје на граничним прелазима током ускршњих празника и позвала Брисел да хитно омогући несметан проток људи и робе.

Она сматра да су такви поступци Љубљане "у хрватској јавности створили утисак да се остварују неодговорне најаве неких словеначких политичара како се против Хрватске могу предузети одређене мјере и онемогућити долазак туриста због њеног става у вези са арбитражним поступком" у граничном спору двије земље.

Извор: Срна