latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:58 | Аутор: РТРС

Одбрана тражи да се Караџић ослободи одговорности за Сребреницу и Сарајево

Одбрана првог предсједника Републике Српске Радована Караџића поднијела је поднесак Хашком суду са приједлогом да преиначи пресуду и ослободи Караџића одговорности за Сребреницу и Сарајево, јер је закључак за ове двије тачке оптужнице катастрофално изведен - рекао је Срни члан Караџићеве одбране београдски адвокат Горан Петронијевић.

Петронијевић је рекао да ће одбрана предложити одређене доказе којима се руше чињенице на којима се заснива пресуда за Сребреницу и Сарајево, и додао да ће суд тек одлучивати о тим приједлозима.

"Ми износимо чињенице и предложићемо извођење неких доказа. И у том делу ће суд одлучивати, када ми предложимо доказе које сада разматрамо. Управо разговарамо о томе, правимо планове како могу да се руше те чињенице", рекао је Петронијевић.

Он је додао да такве чињенице уопште не би требало да буду предмет расправе суда, а камоли основ за закључак да је неко крив.

Петронијевић је навео да је ово трећи по реду поднесак одбране на одговор хашког тужилаштва на жалбу одбране на пресуду, и да су у њему изнесене чињенице и приједлог да се пресуда преиначи, јер је закључак судског вијећа о евентуалној одговорности Караџића за Сребреницу заснован на двије готово неодрживе тезе.

"То је теза која се тиче Николићевог сведочења о разговору између Дероњића и Караџића, односно посредног сведочења о том разговору и субјективног односа Караџића према коридору који је отворен да 28. муслиманска дивизија прође из Сребренице", навео је Петронијевић.

Он је додао да се на те двије чињенице заснива читав закључак суда о повезаности Караџића са било каквим догађањима у Сребреници.

"Катастрофално је како је суд извео тај закључак. Али, шта је ту је, морамо са тиме да се боримо. Поднесак се односи управо на тај део закључка суда о тим чињеницама, уз предлог да се Караџић ослободи било какве одговорности за Сребреницу", рекао је Петронијевић.

Он је рекао да се дио поднеска за Сребреницу односи на питање квалификација да је ријеч о геноциду и повезаности Караџића са тим догађајем, а други дио поднеска односи се на Сарајево и злочин против човјечности за само Сарајево.

"По те две тачке је тражено да се преиначи пресуда Караџићу и да се он ослободи, и за Сребреницу и за Сарајево", нагласио је Петронијевић.

Он је рекао да се закључак за Караџићев однос према коридору за извлачење 28. муслиманске дивизије изводи из тога што је Караџић на једној сједници парламента критиковао Младића, да је направио велику грешку, јер је коридор био отворен за 28. муслиманску дивизију, која је могла да заузме Зворник, док је он /Младић/ главнину снага послао на Жепу.

"Из тога су они извукли закључак да је Караџић био против отварања коридора, што није тачно", рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, закључак да је Караџић прихватио бомбардовање Сарајева, суд изводи из разговора једног генерала, који је био заштићени свједок Хашког трибунала, да је наводно Караџић присуствовао састанку између тог генерала и генерала Ратка Младића.

Тај заштићени свједок је, како каже Петоронијевић, навео да је наводно Младић рекао да треба бомбардовати Сарајево жешће и да је послије тога наредних дана било мало више активности у том правцу.

"Из тога се извлачи закључак да је и сам Караџић прихватио то бомбардовање,а Караџић уствари никада том састанку није присуствовао. Тај заштићени сведок који је генерал, тврди да је том састанку присуствовала и Биљана Плавшић. Али, у време када се састанак догодио, Караџић је био у Лисабону, а Плавшићева је евакуисана", рекао је Петронијевић.

Извор: СРНА