latinica  ћирилица
20/04/2017 |  18:17 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Правни заступник Алумине: Уговор између Укио банке и Павгорда ништаван

Потраживања због којих је на износ од 155 милиона КМ блокиран рачун компаније Алумина из Зворника, литванска Укио банка дала је својим повезаним лицима, АТВ, КТФ, Балкан инвест и УАБ Енерголинија, у периоду од 2003. до 2013. године, док је наведени новац завршио у приватним џеповима бивших литванских власника, рекао је правни заступник Алумине Владимир Милошевић.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Милошевић је истакао да је 2012. године Укио банка заложила комплетну имовину фабрике глинице "Бирач", "Алумине", "Механике" и свих повезаних лица, у корист потраживања од 155 милиона КМ.

Милошевић је подсјетио да је у међувремену Укио банка отишла у стечај и продала дио ових потраживања у износу од 122 милиона КМ фирми "Павгорд" из Фоче за 6,4 милиона евра.

Он је оцијенио да је уговор између Укио банке и "Павгорда" ништаван.

"На основу тих потраживања Укио банка је 2013. године покренула извршни поступак, да би он усљед одређених процесних радњи био уступљен Основном суду у Зворнику", рекао је новинарима Милошевић.

Према његовим ријечима, зворнички Основни суд је 12. априла донио рјешење о извршењу и блокирао рачун компанији "Алумина".

"Исти дан када је Основни суд Зворник донио рјешење о блокади рачуна, `Алумина` је од Окружног привредног суда Бањалука, дакле надлежног суда за утврђивање ништавности по спорним залогама, добила привремену мјеру којом се забрањује фочанској фирми `Павгорд` да предузима мјере наплате против `Алумине`", рекао је Милошевић.

Он је нагласио да је рјешење Окружног привредног суда Бањалука одмах прослијеђено зворничком Суду са захтјевом, односно приједлогом, да имајући у виду да је њихова извршна исправа на основу које је зворнички суд донио рјешење о извршењу и блокирао рачун, изгубила дејство извршности, што је у складу са Законом о извршном поступку Републике Српске.

"Зворнички суд је по службеној дужности хитно требало да донесе рјешење о обустављању поступка, те да укине блокаду рачуна", рекао је Милошевић.

Он је додао да је, након што је предат захтјев, односно приједлог у зворнички суд, добио неразумљиве захтјеве од судије који су се тицали ствари које су у том тренутку биле несхватљиве и апсолутно неприхватљиве у овом извршном поступку.

"Исти дан упутили смо ургенцију судији да хитно поступи, имајући у виду економски значај овог привредног гиганта, али до данашњег дана судија није узела предмет у рад", рекао је Милошевић.

Он је додао да је јуче упућено обавјештење предсједнику Основног суда у Зворнику са децидно наведеним актима судије која је запослена у овом суду, уз молбу предсједнику Суда да предузме радње из своје надлежности које се тичу надзора, те да се хитно донесе одлука о обустављању рјешења о извршењу, односно да се деблокира рачун "Алумине".

"До данас нисмо добли никакву информацију из Основног суда Зворник, за мене као правника оваква ситуација је неприхватљива и нелогична, али о томе не бих говорио, јер мислим да ће се о овим питањима позабавити неки други органи", закључио је Милошевић.

Извор: СРНА