latinica  ћирилица
20/04/2017 |  19:19 ⇒ 21/04/2017 | 11:19 | Аутор: РТРС

Синдикати РЖР Љубије забринути због продаје; понуђач гарантује пословање (ВИДЕО)

Они који су одговорни за коначну одлуку о приватизацији РЖР Љубија нека добро размотре све чињенице и донесу одлуку која ће обезбиједити сигуран положај радника, поручили су представници синдиката Арселор Митала из Приједора и Зенице.
Прес - Синдикат - Фото: РТРС
Прес - СиндикатФото: РТРС

Сматрају да израелска компанија, чију је понуду Влада прихватила, није компетентна за овај посао. Одмах су добили и одговор директора Израел инвестмент групе, који је на прес конференцију синдиката дошао ненајављен.

Забринути за егзистенцију, синдикалци Арселор Митала из Приједора и Зенице поручили су да у понуђачу, израелској компанији, не виде озбиљног произвођача жељезне руде. Ако Влада одлучи да истраје у понуди, а не обећа да ће заштитити интересе радника, поручују да ће изаћи ће на улицу.

Предсједник Синдиката Арселор Митал Приједор Миланко Стојнић каже да апелују на народне посланике када понуда дође на сједницу НСРС, "да сагледају и покушају да разумију ову ситуацију, да се издигну изнад страначких и личних интереса".

Све ово мирно је слушао и директор компаније Израел инвестмент груп, који се ненајављено појавио на прес конференцији у Бањалуци, а онда покушао да објасни да су намјере компаније озбиљне.

Евгениј Зотов, из Израел инвестмент групе, каже да се већ 25 година бави рударством и да зна тачно о чему прича.

- Ми гарантујемо свим радницима да ће имати посао, без обзира на однос у акционарском друштву и понављамо да нудимо улагања и развој рудника Љубија и Томашица, у ова два лежишта и нема ништа са Арселором - каже Зотов.

Његово појављивање изазвало је негодовање синдикалаца.

Одлука Владе брине и одборнике Скупштине у Приједору. Једногласно су усвојили сет закључака којима се изражава забринутост да државни капитал у рудницима Љубија буде продат методом непосредног одабира купца.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић позвао је народне посланике да одговорно приђу одлуци у вези с овим питањем.

Драго Тадић, из Гградског одбора СНСД Приједор, каже да је њихов циљ да не ради само ових 800 људи.

Забринут је и предсједник Народне скупштине, ДНС-ов Недељко Чубриловић и вјерује да ће посланици те странке у Народној скупштини бити јединствени и донијети исправну одлуку.

- Ово је важна одлука и треба сагледати све аспекте. Ово је важно за Републику Српску, ову регију, Приједор и радна мјеста: У том смислу треба размишљати, а не треба само гледати номиналне износе који су комерцијалне природе, већ и друге аспекте - каже Чубриловић.

Ресорни министар Петар Ђокић поручује да не види разлог за забринутост, нити да се било ко осјећа повријеђен. Очекује да се искористи шанса која би донијела нове инвестиције.

- Да се развије производња у руднику Љубија, тамо гдје производње нема скоро већ 25 година. Да крене производња и да се рудник не затвори за седам година, као што би се иначе затворио ако не би било новог развоја, него да рударска производња у Приједору траје још неколико десетина година - каже Ђокић.

Одлуку о продаји капитала Љубије, Народна скупштина разматраће на сједници 25. априла, када ће се ова тачка наћи на дневном реду.